Sala cu Orgă întâmpină primăvara prezentând patru concerte dătătoare de speranță, în cadrul Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor”, ajuns la cea de-a 55-a ediție. Iată mai multe detalii despre fiecare dintre ele.

2 martie – omagiu creatorului „noului tango”

În 2021, întreaga comunitate muzicală îl celebrează pe Astor Piazzolla, marcând 100 de ani de  la nașterea celebrului compozitor și bandoneonist argentinian. Pe data de 2 martie, Sala cu Orgă aduce un omagiu creatorului „noului tango” („Tango Nuevo”), prezentând concertul „Centenarul Astor Piazzolla”. Spectacolul va fi susținut de  Orchestra Națională de Cameră, condusă de maestrul Cristian Florea, avându-l ca solist pe reputatul bandoneonist spaniol, originar din Uruguay, Enrique Telleria.  În program: pagini alese din componistica lui Piazzolla, precum și creații semnate de S. Barber și J. Turina. La inițiativa Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, acest concert este dedicat medicilor și lucrătorilor medicali, și constituie un mesaj de recunoștință, apreciere și susținere în această perioadă de grea încercare pentru întreaga omenire.

4 martie – Trei veacuri de chitară

Joi, 4 martie, festivalul va continua cu un recital de chitară, oferit de remarcabilul chitarist rus, Dimitri Illarionov, o prezență mult apreciată și așteptată de publicul meloman de la noi. Muzicianul va prezenta programul „Trei veacuri de chitară”, alcătuit din lucrări compuse de  J.S.Bach, A.Tansman, F.Tarrega P.Pettoletti, I.Smirnov,  K.Vassiliev,  D. Illarionov.

7 martie – recital solo + cor

Niciun festival de la Sala cu Orgă nu poate fi conceput fără un recital de orgă. De această dată, oaspetele „Mărțișor”-ului vine din Ucraina. Pe 7 martie, organista Veronica Struk va cânta un recital solo, iar împreună cu Corul Național de Cameră, condus de Ilona Stepan, va interpreta Missa Brevis pentru soliști, cor și orgă de Zoltan Kodaly, în primă audiție la Chișinău.

10 martie – muzică barocă

Festivalul se va încheia în data de 10 martie, cu un Concert de muzică barocă, susținut de Orchestra Națională de Cameră, sub bagheta dirijorului Cristian Florea, iar în calitate de solist vocal va evolua baritonul moldovean Andrei Jilihovschi, artist care a reușit să-și construiască o carieră internațională de admirat. În program va răsuna una din cele mai profunde și înălțătoare cantate, „Ich habe genug”, BWV 82 DJ.S. Bach, precum și lucrări de G.F.Handel, A. Stradella, Ch.W. Gluck și A. Corelli.

Bilete pentru fiecare reprezentație concertistică găsiți pe iTicket.md