Regele Mihai I s-a născut la data de 25 octombrie 1921, la Sinaia, Prahova, România. A decedat la 5 decembrie 2017, la Aubonne, cantonul Vaud, Elveția. A fost rege al României între 20 iulie 1927 și 8 iunie 1930 și, între 6 septembrie 1940 și 30 decembrie 1947. Fiu al principelui moștenitor Carol, Mihai a moștenit de la naștere titlurile de „Principe al României” și „Principe de Hohenzollern-Sigmaringen” (la care a renunțat mai târziu).

Azi, 25 octombrie 2022 se împlinesc 101 ani de la nașterea Majestății Sale, Regele Mihai. În context, vă recomandăm cărți ce face referință la personalitatea marcantă a culturii românești.

Cartea Conversații cu Regele Mihai de Stelian Tănase. Cartea a apărut la editura Corint din București, în anul 2018. Cartea are 281 de pagini.

„Apărută pentru am arca un an de la dispariția regelui Mihai, această carte este rezultatul transcrierii fidele a înregistrărilor audio/video realizate de scriitorul Stelian Tănase cu fostul suveran la Palatul Elisabeta de-a lungul mai multor zile, în aprilie 2005. În paginile ei, regele își povestește viața și, implicit, viața României din vremea sa. Tragedia regelui Mihai desenează pe fudnalul unei întrregi epoci un om de o extraordinară forță morală. Dincolo de istorie și în pofida ei, regale Mihai este un model. Prin curaj, tragere de inimă și credință”.

Cartea are 12 capitole, conversații de fapt, cu Regele Mihai. Se face referință la copilărie, România în cel de-al Doilea război Mondial, 23 august 1944, ocupația sovietică și instaurarea comunismului, abdicarea, exilul etc.

 

Exilul regelui de Diana Mandache. Cartea a apărut la editura Curtea Veche din București, în anul 2016. Cartea are 367 de pagini.

„În ziua de 30 decembrie, dimineața, la palat au sosit Groza și Dej, care mi-au prezentat documentul privind abdicarea mea. Am încercat să-i conving că nu pot semna, până nu consultam și poporul. Mi-au spus că nu este timp pentru așa ceva, replicându-mi că «așa cum poporul a învățat să vă iubească, așa va învăța să ne iubească și pe noi». Eu am cerut atunci să rămân puțin singur. Am intrat în biroul de lucru, unde am fost înștiințat că legăturile telefonice îmi fuseseră tăiate, garda palatului era arestată, iar în locul ei fuseseră dislocate trupele guvernului. În jurul palatului, erau instalate tunuri îndreptate spre noi. Am încercat să purtăm în continuare tratative, iar după aceea Gheorghe-Dej și Groza m-au șantajat spunându-mi că, dacă nu semnez abdicarea în câteva minute, cel mult în jumătate de oră, va fi o baie de sânge în România și oricine se va împotrivi va fi lichidat. Cu alte cuvinte am fost nevoit să semnez. Am făcut-o nu pentru mine, căci nu asta era esențial, ci pentru că nu am vrut ca din cauza mea să se producă și mai multe suferințe poporului” afirma Majestatea Sa, Regele Mihai. Fragmentul este luat din carte.

Convorbiri cu Mihai I al României de Mircea Ciobanu. Cartea a apărut la editura Humanitas din București, în anul 2008. Cartea este la a treia ediție și are 466 de pagini.

„Prezenta carte reunește cele două  volume de convorbiri cu Mihai I al României publicate de Mircea Ciobanu șa Humanitas în 1991 și 1992. Au fost suprimate unele repetiții, iar titlurile capitolelor corespunzând primului volum aparțin editorului.”

Coroana contra secera și ciocanul. Povestea regelui Mihai al României de Arthur Gould Lee. Cartea a apărut la editura Humanitas din București, în anul 1998. Cartea are 318 de pagini.

„Regele României nu era un simplu ornament, principala personalitate decorativă a unui tărâm imaginar de câteva zeci de kilometri pătrați. Harta nu atrage însă atenția asupra locului important pe care îl ocupa regatul lui Mihai în structura europeană cu numai câțiva ani în urmă.” Cartea are 18 capitole. Veți citi despre cum regele îl înfruntă pe dictator, lovitura de stat, abdicarea, Regele a intrat în grevă etc.