Femeile au nevoie de inspirație, de motivație, de exemple concrete și de idei care să le înaripeze pentru noi și noi realizări. Cele patru speakere ale ediției a doua „Inspiring Women in Fashion Business” și-au prezentat afacerile clădite cu suflet și au mărturisit cele mai mari greutăți sau aspirații pe care le-au avut până acum.

Ecaterina Grigor, fondatoarea brandului KATEA GRI:

„De când mă țin minte mama cosea, ea mi-a educat gustul estetic și dragostea pentru modă. Eu am știut mereu în adâncul sufletului că voi crea un brand al meu, însă tot nu puteam hotărî să încep. Mă bucur că acest moment a venit. Prima colecție am scos-o pe podium doi ani în urmă, în septembrie 2015, iar crearea ei mi-a luat câteva luni. Designerilor începători pot să le spun că se vor confrunta cu multe probleme, nu e chiar atât de simple pe cât pare. A fi designer nu înseamnă doar să stai și să desenezi, sunt multe alte trepte de urcat și probleme de rezolvat.”

Evelina Zara, fondatoarea brandului „Vivi Art Boutique”:

„Despre Brandul Vivi Art Boutique pot spune că este un brand creat cu pasiune și dragoste. Iar al doilea lucru care ne caracterizează enorm de mult este ambiția și perseverența, deci noi obținem ceea ce ne dorim. Cea mai mare mândrie a noastră este că timp de un an și jumătate am reușit foarte multe lucruri: Suntem auziți în mai multe țări de pe glob, datorită posibilităților moderne suntem tot mai prezenți pe alte piețe. Am ajuns la momentul când suntem contactați pentru colaborări, ceea ce este foarte plăcut și foarte important.

Olga Blanc, creatoarea brandului O’Blanc:

„Probabil descriind brandul meu, practic mă descriu pe mine, deoarece acesta este ca un copil al meu. Cred că este orientat spre succes sub toate aspectele; este plin de viață în toate sensurile expresiei și foarte feminin, atât cât încape în această noțiune. Acum când deja suntem mai experimentați: știm de unde luăm stofe, cum ne organizăm, în ce termene trebuie să ne încadrăm… ne rămâne doar să ne perfecționăm. Eu sunt mult mai liniștită și am spațiu de manevră. La început desigur este mult mai complicații, primii pași sunt mereu mai dificili. În ultimul timp am fost În America și am legat noi parteneriate, noi contacte și colaborări interne.”

Tatiana Marandiuc, co-fondatoarea brandurilor „Mi-e dor și „Primul sens”:

„Întâi de toate a apărut „Mi-e dor”. La „Primul Sens” am lucrat mai mult, deoarece voiam să îl fac perfect. Tindem să fie exact după standardele hainelor pentru copiii prematuri. Nu ne-am așteptat că va fi atât de solicitat. Acum acordăm mai multă atenție celui de-al doilea brand, însă pot spune că pe ambele le iubim la fel, pentru că sunt practic copiii noștri.”

În cadrul conferinței, cele patru antreprenoare, dar și invitatele de onoare, au povestit cum au reușit să crească afacerea lor, ce impedimente au avut și care sunt cele mai importante aspecte de care un începător sau un fashion designer trebuie să țină cont. Otilia Drăguțanu le-a oferit câteva idei prețioase despre cum să-și organizeze mai eficient munca, iar Doina Nistor a punctat avantajele industriei fashion din Republica Moldova și succesele sectorului, înregistrate în ultimii ani.

Doina Nistor, Proiectul de Competitivitate din Republica Moldova:

„Astăzi celebrăm o industrie foarte importantă – industria ușoară – un sector cu un rol foarte deosebit pentru femei. Celebrăm femeia antreprenor în această industrie, or fiecare a doua întreprindere în industria ușoară este condusă de o femeie. Celebrăm locurile de muncă pe care această industrie le creează pentru femeile din Republica Moldova, or avem peste 23 de mii de femei angajate în acest sector. Și de ce nu, celebrăm femeile care creează și își manifestă talentul în această industrie, or avem un talent de design excepțional.”

Câteva zeci de tineri creatori de frumos, studenți  de profil, bloggeri și start-up-eri au ascultat și interacționat cu experiența designerilor recunoscuți deja atât în țară, cât și peste hotare. Evenimentul este unul anual, se desfășoară în Săptămâna mondială a antreprenoriatului și este organizat de APIUS și ZipHouse cu suportul proiectului de Competitivitate, finanțat de USAID și Guvernul Suediei.

P