Pe 26 noiembrie, întreaga comunitate fashion de la noi din țară s-a conectat la cel mai important eveniment informațional din industria ușoară, alături de cei 7 speakeri internaționali care au fost încântați să împartă experiența lor cu profesioniștii locali. Evenimentul a fost organizat de către ZIPHOUSE Fashion Hub, parte componentă a Universității Tehnice a Moldovei și a avut loc în premieră în format digital.

Participanții la eveniment au fost salutați de către Anna Lyberg, Ambasadoarea Suediei în Moldova, care și-a exprimat susținerea pentru sectorul fashion care este cel mai mare angajator de femei din țară și admirația pentru modul în care aceasta se dezvoltă în Moldova.

Alături de ea, cu cuvinte de salut și de susținere au venit și Steven Fisher, Ambasadorul UK în Moldova, Scott Hocklander, Președintele USAID în Moldova, dar și de către Dirk Vantyghem, Directorul Executiv al „European Apparel and Textile Confederation”.

Ediția din acest an a prezentat celor peste 100 de participanți măsurile de recuperare în această perioadă în care industria fashion trece printr-o schimbare radicală, punându-se accent în mod special pe conceptele de sustenabilitate și slow-fashion. Într-o lume în care se produc peste 100 de milioane de tone de haine pe an, schimbările trebuie să înceapă de la cei mai mici producător, până la marile corporații, pentru a reduce supraproducția cât mai mult posibil.

O temă de rezonanță în cadrul conferinței a fost prezentată de către Marielle Pessant, professor în cadrul Institului European de Design, care a subliniat importanța valorificării sistemelor de prototipare și design 3D, afirmând că „instrumentele digitale trebuie văzute ca fiind complementare, dar nu de înlocuire a celor tradiționale, acestea ajutând considerabil un producător în a-și testa produsul, până a investi într-un atelier sau într-o mini-fabrică”.

De asemenea, producătorii noștri care doresc să starteze afaceri în domeniu fashion, au fost îndrumați de către Johanna Nilson, antreprenor cu peste 15 ani experiență în domneiul modei sustenabile, să exploreze oportunităție de bază ale industriei și anume – Second Hand-ul, reinventând hainele deja purtate într-un mod original, investind în asortiment, în impresii vizuale și în a oferi cumpărătorului o altfel de experiență.


Evenimentul a culminat cu 2 succes story oferite de reprezentața Pandora România – Daniela Tamaș și a fashion designer-ului suedez Wendy Heijne, istorii ce inspiră producătorii  să creeze haine cu personalitate, haine atemporale de care oamenii să se îndrăgostească și să-și dorească să le poarte sezoane la rând, diminuînd obiceiurile lor de a stoca haine într-un mod inutil și de a le procura îndrumați de emoție sau de trenduri de scurtă durată.

Moldova In Fashion Conference este un eveniment esențial pentru dezvoltarea industriei ușoare autohtone, având drept scop informarea producătorilor locali, prezentarea inovațiilor din domeniul de către experții internaționali și de a da tonul noului sezon și noului an.

Evenimentul a fost organizat de către Centrul de Excelență în Design și Tehnologii ZIPHOUSE al Universității Tehnice a Moldovei, în parteneriat cu Asociația Patronală a Industriei Ușoare (APIUS) și suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Guvernul Suediei și UK Aid.