Parlamentul a intrat oficial în vacanță, încheind ultima ședință a sesiunii de iarnă. Aleșii poporului au făcut bilanțul activității lor pentru anul 2024. În timp ce unii deputați declară că au realizări de care sunt mândri, alții regretă că inițiativele lor nu au fost susținute de majoritatea parlamentară.

Întrebați despre reușitele lor, parlamentarii au afirmat că sunt mulțumiți de munca depusă pe parcursul anului, scrie tv8.md.

„Am scos monopolul Gazpromului asupra sistemului nostru de transportare a gazelor naturale și cred că asta este important este unul din lucrurile care le am aprobat și îmi vine în cap. Evident că noi am depus multe eforturi să luăm decizii cât mai bune în interesul cetățenilor, dar se poate și mai bine, cred că la anumite proiecte ar trebui să avem mai multe consultări publice, aici trebuie să lucrăm mai mult”, a menționat deputatul PAS, Radu Marian.

Unii se mândresc cu atâtea realizări încât nici nu au putut să o numească pe cea mai importantă.

„Mă mândresc cu toate proiectele pe care le-am votat. – Numiți unul la care ați lucrat dumneavoastră? – Bine, am avut cred că mai multe proiecte din domeniul social, nu pot să vă spun o cifră concretă. Am avut proiecte pe inspectoratul social, dar cred că e de anul trecut, dar bine, muncim, mulțumesc”, a punctat deputatul PAS, Dorian Istrati.

„Toate au fost importante, acum să scot ceva în evidență îmi este greu, dar toate au contribuția lor mică, mare și cele privind armonizarea legislației în procesul de integrare europeană, toate sunt bune haideți să nu fac acum discriminare”, a subliniat președintele Parlamentului, Igor Grosu.

În tabăra opusă, deputații din opoziție s-au plâns că au vrut să facă multe pentru țară, dar le-a lipsit susținerea.

„De ce proiecte sunteți mândru în acest an? – ….. Opoziția a înaintat sute de inițiative, sute de proiecte, care nu au fost puse nici în ordinea de zi pentru dezbateri, nu că să fie adoptate. – Cum calificați activitatea Parlamentului? Nesatisfăcătoare, problemele vitale ale țării noastre nu au fost puse în capul mesei”, a menționat deputatul BCS, Vladimir Voronin.

„În agenda Parlamentului nu a fost niciun proiect semnificativ să fie acceptat. Este un lucru remarcat și de organismele internaționale din domeniu și de societatea civilă, avem ce avem. Luptăm în continuare, proiecte sunt, au fost elaborate foarte multe, cu regret nu au fost puse pe agenda parlamentară”, a punctat deputatul BCS, Corneliu Furculiță.

„Noi ne dorim ca Parlamentul să devină lucrativ, să respecte procedurile, să fie consens să revenim la situația când înainte ca un proiect să fie dezbătut să fie lansat către societatea civilă. Dacă ar fi un cuvânt prin care să descrieți activitatea Parlamentului, care ar fi acela? – Haideți două – lasă de dorit”,  a subliniat deputatul BCS, Adrian Albu.

„Opoziției îi doresc cât mai multe proiecte mai puțin populiste să reflecte așteptările oamenilor și atunci noi cum mare drag o să le susținem”, a menționat președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Sesiunea de primăvară a Parlamentului va începe în luna februarie.

 

Distribuie articolul: