Parlamentul European a adoptat o rezoluție în care solicită Consiliului European să ia decizia de a începe negocierile de aderare cu Republica Moldova și Ucraina în cadrul reuniunii din 14-15 decembrie, conform declarațiilor europarlamentarului Siegfried Mureșan. Rezoluția a fost adoptată cu o largă majoritate, având 468 de voturi „pentru”, 99 „împotrivă” și 58 abțineri.

Arată o susținere clară din partea europarlamentarilor din toate colțurile Uniunii Europene pentru începerea negocierilor de aderare cu cele două țări. Noi, Parlamentul European, am fost prima instituție europeană care a cerut începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina până la finalul anului. Am cerut acest lucru într-o rezoluție inițiată de mine și votată în luna octombrie de plenul Parlamentului, iar acum reconfirmăm această solicitare în rezoluția de astăzi. Considerăm că cele două țări sunt pregătite de începerea negocierilor de aderare, lucru confirmat de Raportul Comisiei Europene din luna noiembrie care a avizat începerea negocierilor”, a declarat Siegfried Mureșan.

Conform oficialului, integrarea europeană a țărilor din Vecinătatea UE, cum ar fi Moldova și Ucraina, este esențială pentru securitatea fundamentală a Uniunii Europene.

„Siguranța UE depinde de cât de sigure și stabile sunt țările din vecinătatea noastră. Cu cât Moldova și Ucraina sunt mai stabile și mai reformate, cu atât mai în siguranță suntem și noi, în interiorul UE. Iar procesul de aderare la Uniunea Europeană este cel mai bun instrument prin care un stat din vecinătatea UE poate fi reformat și modernizat”.

Menționăm că joi și vineri, în Bruxelles, în cadrul ședinței Consiliului Uniunii Europene, se va decide cu privire la începerea negocierilor de aderare pentru Republica Moldova și Ucraina. În prezent, nu se cunoaște dacă decizia va fi luată în mod colectiv sau dacă va exista un vot separat pentru fiecare stat.

Distribuie articolul: