Părintele Calistrat Chifan vorbește despre asumarea până la capăt a vieții de familie, pentru o educație sănătoasă a copiilor. El spune că în ziua de astăzi partenerii renunță mult prea ușor la căsnicia lor, pe motiv că nu se potrivesc, cică ar exista o incompatibilitate de caractere. Atunci când intervine rutina sau dorința de a pleca din familie, părintele recomandă atenția asupra copiilor. 

„Am văzut și bărbați crescând copii singuri, și femei crescând copii singure. Trebuie să ne asumăm responsabilitatea, nu cu jenă, cu seriozitate. Nu putem fi bărbați numai în pat, și în societate trebuie să fim la fel de bărbați! Degeaba poți să demonstrezi tu că poți face un copil, dacă nu poți demonstra că-l poți crește!  Când ți-ai ales soția, să știi că-i pentru todeauna, să nu vii cu scuze puerile. „Vai, dar nu ne înțelegem, nu ne potrivim, nu avem același caracter!” Nu te joci cu o taină a lui Dumnezeu! Este un cântec popular: „Cine lasă o dragoste curată, nu mai găsește fericirea niciodată!” Deci, poți să te însori de 10 ori.. tu tot la prima dragoste ai să fii cu sufetul, chiar dacă nu o recunoști, sau o bârfești, sau o judeci.. și despre băiat invers, la fel! Dar mă întreb un lucru: Cum în 4,5,6,7,8 sau 9 ani de prietenie te-ai înțeles, și când ai devenit mama și tata și apare pruncuțul și responsabilitatea, din ziua aia nu te mai înțelegi!? Nu e același om? E clar că trebuie să stăm împotriva diavolului în ziua cea rea, cum spune Ap. Pavel! Nu trebuie să plecați de la premiza că trebuie voi doi să va iubiți, pentru că eu cred că apare rutina…Hai să vă explic un lucru! Cea mai buna prăjitură din lume, rețeta, o faci de 5 ani 10, 15, 20 de ani, e tradiția casei. La un moment dat, spui că aș mai face și ceva nou! Așa apare și în famile, la un moment dat vine dracul cu imaginația.. că ar putea fi ceva interesant. Dar să mergi pe acest principiu: Nu pentru mine, pentru copilul meu, mă străduiesc, așa cum părinții mei mi-au asigurat mie o mamă și-un tată, și eu să le asigur copiilor mei.

Viața ți-o dă Dumnezeu după credință!

Sănătatea ți-o dă după trăire!

Iar bucuria ți-o dă după străduință!

Deci să ne străduim să fim niște tineri ultra-serioși!

Corect este ca atunci când te-ai casatorit, să nu te mai desparți niciodată!

Ce a unit Dumnezeu, omul să nu desfacă!”

E lege și n-am facut-o eu! De câte ori am putut, la spovedit, i-am împăcat, le-am mai dat dreptate, un sfat.. dar nu i-am lăsat! Am din câți am căsătorit în 25 de ani de preoție, doar două familii au divorțat (de forță supremă) dar în general au răbdat..Și mă uit și eu cum vin cu copiii lor, care au 15, 16, 18 ani și ție mai mare dragul să vezi cum se ridica o generație tânără. Cu greutăți, cu certuri, cu schimbări de replici, de vorbe.. poate o data nu le-au ajuns banii, odată vrei altceva, dar te înarmezi cu actul de jertfă. Nu faci nimic altfel! Toți o să scriem veșnic: „Nepotrivire de caracter!” N-o sa ne potrivim niciodată! Caracterele sunt unice! Fenotipul fiecărui om e unic! Voința fiecărui om e unică și liberă! Numai dragostea ne poate uni! Exact cum pui lutul între două cărămizi! Atât!”

Sursa: ortodox.md

Distribuie articolul: