Pacienții care efectuează în condiții de ambulatoriu servicii de chimioterapie vor putea ridica banii cheltuiți pentru transport tur-retur, imediat după ședința de chimioterapie la serviciul de contabilitate al Institutului Oncologic. Declarația a fost făcută de ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul emisiunii „Acces Direct” de la NTV Moldova. 

Șefa de la Sănătate a precizat că banii vor fi restituiți în baza unui bon care le va fi eliberat pacienților de medicul curant, după fiecare ședință de chimioterapie.

AGORA amintește că pentru sporirea accesului pacienților la serviciile de chimioterapie și protecției financiare a acestora, vor fi acoperite cheltuielile de transport public suburban și interurban tur-retur. La fel, a fost majorat volumul serviciilor medicale specifice vârstnicilor, de tratament de lungă durată al maladiilor cronice, reabilitare (kinetoterapie, medicină fizică etc.), a mai spus ministerul.

Contractul va fi încheiat între IMSP Institutul Oncologic și Casa Națională de Asigurări Sociale a R. Moldova. Astfel pacienții ce se adresează după tratament ce implică chimioterapie, vor prezenta la instituția de sănătate tichetul de călătorie, iar spitalul va restitui costul călătoriei în direcția dus-întors, din contul CNAS.

Responsabilii de la Ministerul Sănătății au menționat că pentru proiect a fost prevăzută suma estimativă de circa 500 de mii de lei, bani de care vor beneficia în jur de 3 mii de persoane.

Sursa: Agora.md

 

Distribuie articolul: