Suntem un pic nedumeriți când auzim că străinii rămân la noi în țară să profeseze, în timp ce ai noștri pleacă peste hotarele țării, în căutarea unui trai mai bun. De această dată, l-am întrebat pe stomatologul Sachin Sachdev care au fost motivele ce l-au făcut să rămână în RM. Pe lângă faptul că și-a luat de nevastă o basarabeancă de la noi, a mai avut și altele scopuri nobile. Vezi mai jos care sunt acestea.

Ai noștri pleacă, alții vin, dar probabil că acesta este un „circuit” logic în toate care se petrec pe acest pământ. Din experiențe proprii am aflat că, în Chișinău, profesează un specialist în ortodonție, foarte bun, de origine indiană, Sachin Sachdev. După ce a terminat studiile în stomatologie în India, s-a gândit să urmeze o specializare în domeniul ortodonției.

Foto: Arhivă personală/ Sachin Sachdev (în dreapta)

Foto: Arhivă personală/ Sachin Sachdev (în dreapta)

Nu planificase să ajungă în Moldova, ci în România, dar pentru că niște prieteni i-au spus că în țara noastră practica în stomatologie este mai bună, decât în România, a ales Republica Moldova. „Atunci nu știam despre Moldova și chiar îmi pare bine că am ajuns în această țară, pentru că anume aici, am avut o practică foarte mare în domeniu. Sunt foarte muțumit, am lucrat mult în domeniul dat și am fost ajutat de oameni cu nume, dar și cu suflet mare,” a spus Sachin.

Foto: Arhivă personală

Foto: Arhivă personală

După ce și-a ales specialiazarea, a lucrat vreo 8 ani la spitalul pentru copii „Emilian Coțaga” în calitate de rezident, după care în calitate de doctorant. Planifica să se întoarcă în țară după terminarea studiilor, pentru că mai lucrase și în India, la un spital de stat, în calitate de medic chirurg, după ce absolvise facultatea. „Aveam cabinetul meu privat, cum îl am și aici, așa îl aveam și acolo. Dar foarte mult îmi doream să fac specializarea în ortodonției, pentru că acest domeniu este considerat unul dintre cele mai complexe domenii, iar în India la o universitate privată, trebuia să achit în jur de 100000 de dolari ca să fac rezidentura, iar în MD era mult mai ieftin.”

Doi oameni au fost „replanificatori” în viața lui Sachin, domnul profesorul Godoroja, care din păcate nu mai este în viață, dar și actuala lui soție, Tatiana Chicu. „Domnul Godoroja a fost cel care mi-a „replanificat” totul, dânsul m-a luat la doctorantură să-mi fac studiile mai departe, și deja actuala mea soție, Tatiana, ea nu este stomatolog de profesie, dar este directorul clinicii noastre.”

O femeie frumoasă i-a schimbat planurile de plecare în țara-patrie

„Eram la o petrecere cu niște prieteni din India, ea era cu niște prietene de-a ei și am invitat-o la un dans, asta s-a întâmplat aproape 9 ani în urmă și de atunci nu ne-am mai despărțit.”

După o relație frumoasă de 3 ani (s-au cunoscut în 2006) s-au căsătorit; au mers în India, Delhi, orașul natal al stomatologului și s-au căsătorit. A fost o nuntă frumoasă la care s-au păstrat toate obiceiurile indiene și au obținut un certificat indian de căsătorie. „Familia mea e foarte educată și nu s-a pus problema „primirii”, în sens că părinții știau că vin cu o fată, respectiv și-au dat seama cu ce scop vin eu și pentru că Tatiana este cum ea este, mămica mea a acceptat-o deodată în calitate de noră,” a mai declarat Sachin.

Din moment ce aveau un act care le oficializa relația în India, au venit și în țara noastră să celebreze o nuntă de-a noastră, eveniment pe care l-au sărbătorit cu tot alaiul moldovenesc. Doctorul spune că nu a întânit prea mari greutăți, atunci când a dorit să-și oficializeze relația și la noi în țară: „Pentru căsătorie au fost câteva obstacole, dar nu prea mari, în India nu am avut nici un obstacol, nu ne-a întrebat nimeni, despre cetețănie, la urma urmei India este o țară multilingvă, cu mai multe religii… Apoi am revenit, am depus actele să oficializăm căsătoria nostră și în Moldova. Așa și am făcut.

Este un mit sau nu – „căsătoria aranjată” în India?

„Nu se mai practică aranjarea căsătoriilor de mici copii, dar există căsătoriile aranjate, dacă copii nu își găsesc perechile lor, atunci intervin părinții; se întâlnesc între ei și vorbesc despre o eventuală căsătorie. Dar aceste detalii se discută și cu copii. Spre exemplu fratele meu are o căsătorie aranjată, dar eu am avut norocul să mă căsătoresc din dragoste, cu Tatiana.”

Cât despre dorul de țara sa, Sachin ne-a spus că face față dorului de rude, mai puțin dorului de mâncare. Bucătăria indiană îi lipsește foarte mult, probabil pentru că nu avem nici un local în care să prepară bucate indiene. Le gătește acasă, împreună cu soția sa, Tatiana, sau cu prietenii săi din India, dar totuși, acele mirosuri și condimente care sunt în India, nu sunt identice cu cele pe care le găsește aici. „Mergem o dată în an în India, în dependență de concediul meu, pot să-mi iau unul de două săptămâni sau o lună, Tatianei îi place foarte mult acolo și stăm mai mult din dorința ei. Dacă mi-e dor? Mi-e dor de foarte multe lucruri din India pentru că m-am născut și am crescut acolo, dar cred că cel mai mult duc dorul mâncării din India, așa cum aveți aici mămăligă și friptură, așa și noi acolo avem mâncăruri tradiționale indiene. Când merg încolo, eu timp de-o săptămână mănânc neîntrerupt, asta fac și credeți-mă că o fac cu mare placere (râde)”

Foto: Arhivă personală

Foto: Arhivă personală

A venit într-o țară cu obiceiuri, tradiții, limbă, cultură total diferite de țara sa, dar pentru Sachin acestea nu au fost impedimente: „Sincer, dar foarte sincer, am trecut foarte repede de perioada de adaptare, pentru că eu după școală, am mers într-un alt oraș unde am învățat stomatologia, de la 18 ani și eram pe cont propriu departe de casă, de familie.”

Spune că pacienții moldoveni nu sunt dificili și nici pretențioși, iar în cazul în care apare vreo nemulțumire din partea lor, ortodontistul aplanează problema pe cale amiabilă: „Dacă este greșeala mea, eu deodată accept și încerc să aplanez situația, facem din nou… pacienți cu care să fi avut probleme mari nu-i țin minte. Scopul meu este să fie muțumiți (pacienții noștri), cred că asta își dorește oricare doctor din orice domeniu.”

Acum, de când are „o bază bună” în țara noastră, de când și-a pus la punct toate „detaliile” din cariera sa, planifică și copii: „Acum suntem stabiliți, deja ne gândim la o familie mai mare. Trebuia mai devreme un pic, dar… Eu și Tatiana aveam câteva principii și nu le simțeam lipsa, dar acum deja îi avem în plan. Noi în doi suntem o familie ideală.”

Nu știu cum ar fi fost în altă țară, dar cred că așa cum este în Moldova nu poate fi (în altă parte)

Mie foarte mult îmi place Moldova, eu am fost primit foarte bine aici, începând cu familia Tatianei, dar și de profesorii de la universitae, în general pacienții sunt foarte respctuoși cu mine. Acesta și este motivul pentru care am rămas aici, pentru că am fost primit foarte bine, cu brațele deschise. Eu în Moldova, mai exact în Chișinău, nu mă tem să merg împreună cu familia mea pe stradă, chiar stau foarte bine la acest capitol.”