Câteva mii de cetățeni ai Ucrainei au trecut granițele în țările vecine, în special în Republica Moldova și România, în timp ce aproximativ 100.000 de ucraineni și-au părăsit casele, dar se află încă în țară după invazia Rusiei, a anunțat Înaltul Comisariat al ONU pentru refugiaţi (UNHCR).

Shabia Mantoo, purtătoare de cuvânt a UNHCR, a explicat că datele au fost compilate şi provin de la autorităţi naţionale şi agenţii partenere.

Anterior, Înaltul Comisar al ONU pentru refugiaţi, Filippo Grandi, a făcut un apel la protecţia populaţiei şi a infrastructurii civile din Ucraina, la câteva ore după declanşarea invaziei ruse.

Vieţile civile şi infrastructurile civile trebuie să fie protejate şi apărate în orice moment, conform dreptului internaţional umanitar”, a adăugat el, subliniind că UNHCR, care este prezent în Ucraina, este pregătit să furnizeze o asistenţă umanitară ”oriunde acest lucru este necesar şi posibil”.

De asemenea, Grandi a făcut apel la ţările vecine Ucrainei să-şi menţină frontierele deschise pentru a primi eventuali refugiaţi.

‘Suntem gata să susţinem eforturile tuturor pentru a răspunde oricărei situaţii de strămutare forţată. În consecinţă, ne-am consolidat operaţiunile şi capacităţile în Ucraina şi în ţările vecine”, a spus reprezentantul ONU.

A flag of the United Nations flutters in wind at the main entrance of the “Palais des Nations” building which houses the United Nations Offices in Geneva, on September 29, 2021.,Image: 635232948, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia

ONU a deblocat 20 de milioane de dolari pentru ajutor imediat în Ucraina

ONU a deblocat 20 de milioane de dolari (17,9 milioane de euro) pentru ajutor imediat, a anunțat secretarul general al organizației, Antonio Guterres, citat de Deutsche Welle. El a precizat că ONU își intensifică operațiunile umanitare în Ucraina.

Secretarul general al ONU a vorbit cu reporterii la sediul central al ONU din New York, subliniind că “protecția civililor trebuie să fie prioritatea numărul unu”.

El și-a repetat apelul către președintele Vladimir Putin de a opri operațiunea militară și de a retrage trupele.

Nu este prea târziu pentru a salva această generație de flagelul războiului. Avem nevoie de pace”, a declarat Guterres.

Preşedintele rus Vladimir Putin a lansat joi în zori o amplă operaţiune militară contra Ucrainei, cu lovituri aeriene şi intrarea forţelor terestre ruse din mai multe direcţii pe teritoriul ucrainean, după ce luni el recunoscuse independenţa regiunilor separatiste din estul Ucrainei.

Sursa: digi24.ro

Distribuie articolul: