Conform Reuters, OMS, adică Organizația Mondială a Sănătății spune că a sfătuit Ucraina să distrugă agenții patogeni cu grad ridicat de pericol găzduiți în laboratoarele de sănătate publică ale țării pentru a preveni „orice potențiale pericole” care ar putea răspândi boli în rândul populației. 

Experții în biosecuritate spun că deplasarea trupelor rusești în Ucraina și bombardarea orașelor sale au crescut riscul unei scăpări a agenților patogeni cauzatori de boli, în cazul în care vreuna dintre aceste instalații ar fi deteriorată.

La fel ca multe alte țări, Ucraina are laboratoare de sănătate publică care cercetează modul de atenuare a amenințărilor legate de bolile periculoase care afectează atât animalele, cât și oamenii, inclusiv, cel mai recent, COVID-19. 

Laboratoarele au primit sprijin din partea Statelor Unite, a Uniunii Europene și a OMS.

Ca răspuns la întrebările Reuters cu privire la activitatea OMS în Ucraina înainte și în timpul invaziei Rusiei, OMS a declarat printr-un E-mail că de câțiva ani colaborează cu laboratoarele de sănătate publică din Ucraina pentru a promova practici de securitate care să ajute la prevenirea „eliberării accidentale sau deliberate de agenți patogeni”.

„Ca parte a acestei activități, OMS a recomandat cu tărie Ministerului Sănătății din Ucraina și altor instituții responsabile să distrugă agenții patogeni cu amenințare ridicată pentru a preveni eventualele scurgeri”, a spus OMS.

OMS nu a precizat când a făcut această recomandare și nici nu a oferit detalii despre tipurile de agenți patogeni sau toxine aflate în laboratoarele din Ucraina. De asemenea, agenția nu a răspuns la întrebări privind respectarea recomandărilor sale.

Astfel, reuters nu a putut să confirme independent informațiile acesteia. În replică, un purtător de cuvânt al președintelui ucrainean a declarat: „Ucraina neagă cu strictețe orice astfel de acuzație”. Purtătorii de cuvânt ai guvernului american au negat, de asemenea, cu tărie acuzațiile Zakharovei, spunând că Rusia ar putea folosi afirmațiile sale ca pretext pentru a-și desfășura propriile arme chimice sau biologice.

Declarația OMS nu a făcut nicio referire la războiul biologic. Agenția a declarat că încurajează toate părțile să coopereze pentru „eliminarea sigură și securizată a oricăror agenți patogeni pe care îi întâlnesc și să apeleze la asistență tehnică, dacă este necesar”.

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.

Distribuie articolul: