Cine ar fi spus că o fotocarte cu fotografiile tale poate stârni zâmbet, lacrimi și amintiri irepetabile? Crezi că e imposibilă această experiență? Astăzi Olga Manciu ne vorbește despre fotografiile ei din copilărie și cum încearcă să imortalizeze cele mai hazlii momente ale picilor ei. În plus, Olga ne explică de ce dă prioritate fotocărților puse pe raftul din casă și nu fotografiilor electronice.

Facem parte din generația care am avut acea copilărie când o fotografie era o adevărată ”perlă” în albumul cu amintiri. Astăzi, avem mii de poze în format electronic. Ce emoții îți trezește o fotografie din copilărie și ce emoții ai când răsfoiești albumele electronice?
Fiecare perioadă a vieții noastre este o amintire aparte. Bineînțeles, pozele din copilărie care sunt practic toate la părinți în albume pentru că pe atunci totul se printa ca să nu se piardă nicio amintire. Acum toate aceste fotografii trezesc o emoție deosebită, foarte caldă și foarte familială, foarte emoțională. Dacă sincer, eu sunt adepta pozelor printate doar că din păcate acum din cauza gadgeturilor îți este lene să găsești timp să mergi la un salon specializat care să îți printeze fotografiile.

manciu

Fotografia printată o poți atinge, pe când una electronică acolo și rămâne… De multe ori tehnologiile ne trădează, se mai strică și pierdem toată informația, iar după astfel de incidente noi nu putem nicicum să le obținem din nou. Așa că ar fi bine să avem timp să printăm cele mai importante amintiri, iar mai târziu să le putem arăta copiilor.
Ai multe fotografii din copilărie?
Daaa! Am foarte multe. Primele mele fotografii sunt făcute în studiou încă pe când aveam vreo 2 ani. Eu am și poze colore. Părinții îmi povesteau că s-au străduit foarte mult să găsească pe cineva în anii 92 să vină cu aparatul de fotografiat ca să facă poze. Așa că mă consider o norocoasă. Am poze încă pe când aveam doar 6 luni. La noi acasă este un dulap întreg cu fotografii din copilăria mea și a părinților. O dată în an ne adunăm, le răsfoim, ne amintim, povestim.

Astăzi, în secolul tehnologiilor, ții aproape mereu aparatul de fotografiat sau telefonul pentru a nu pierde niciun moment valoros?
Sunt aproape mereu cu telefonul în mână. În momentul în care mergem undeva la odihnă, aparatul de fotografiat este de neînlocuit și îl purtăm mereu cu noi în așa fel încât să prindem orice moment. Oricum, deseori copii fac trăsnăi și aș fi vrut mult mai repede să prind momentele, dar nu întotdeauna reușesc pentru că ei repede își schimbă poziția. Dar încerc la maxim să prind amintiri pentru că până la urmă și eu într-o zi, când vor fi mari o să am ce să le arăta copiilor. Asta se va întâmpla doar pentru că noi, părinții lor avem posibilitatea să imortalizăm orice moment, orice șotie.

1DX_2752

Îți amintești când ai surprins vreun moment hazliu al picilor tăi?
L-am prins pe Matei în baie. A luat rujul meu de buze și a decis să se machieze pe el, lavoarul și o parte din baie. Și a ales tocmai rujul care nu se prea spală… Eu atunci am deschis ușa și l-am văzut cum stătea ascuns. În acel moment am scos telefonul și zâmbind l-am pozat.

Ți s-a întâmplat vreodată să pierzi ”amintiri valoroase” din cauza problemelor tehnice la PC sau telefon? Cum ai decis să păstrezi momentele din viața voastră de familie?
Da. Din păcate și eu, și Sandu am avut probleme cu telefoanele și din acest motiv ne-am cumpărat un hard disc extern în care săptămânal încărcăm pozele din telefon. Așa suntem siguri că nu pierdem nici o fotografie.

Spune-mi motivele de ce trebuie să adunăm toate amintirile într-o fotocarte?
Fotocartea este un lucru care nu are termen de valabilitate, este pentru o viață întreagă și este mult mai comod să ai fotografiile printate într-o fotocarte decât sa le privesti online. Peste mulți ani o să ai ce să îți amintești, la ce să te uiți, să ai pentru ce să zâmbești și poate pentru ce să plângi. Este o amintire pe viață.

Îți poți imprima și tu amintirile într-o fotocarte de la Myphotobook.md.
O poți crea online pe site-ul www.myphotobook.md. Nu e nimic veșnic, dar emoțiile trăite cândva pot fi retrăite cu ajutorul momentelor imortalizate și printate într-o fotocarte.
Ne găsesti la adresa str. Columna 131, etaj 1, biroul 6, pe facebook sau la telefon : 060255388

P

Distribuie articolul: