Șoferii care se urcă la volan sub influența alcoolului sau a drogurilor și provoacă accidente rutiere vor fi supuși la sancțiuni mai severe, conform unui proiect de lege votat în prima lectură de 63 de deputați.

pAcest proiect, inițiat de membrii din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”, prevede pedepse mai dure pentru șoferii care conduc sub influența alcoolului sau drogurilor, inclusiv muncă neremunerată în folosul comunității sau închisoare de până la un an, cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport. De asemenea, termenul de închisoare pentru șoferii beți care cauzează accidente grave sau deces va fi majorat la 15 ani. Persoanele care părăsesc locul accidentului, nu au permis de conducere sau sunt privați de dreptul de a conduce vor primi pedepse între 3 și 7 ani.

Se propun, de asemenea, modificări la Codul penal pentru a preveni eliberarea de răspundere sau de pedeapsă penală pentru șoferii beți implicați în accidente rutiere sau care părăsesc locul faptei. În cazul recunoașterii vinovăției, aceștia pot beneficia doar de reducerea prevăzută de lege a limitei maxime a pedepsei.

De asemenea, se sugerează adăugarea unei prevederi la Codul contravențional pentru a exclude șoferii depistați în stare de ebrietate la volan de două sau mai multe ori în același an de la achitarea a jumătate din valoarea contravenției.

Într-o altă inițiativă, deputata Diana Caraman propune o schimbare la Codul penal pentru a trata accidentele rutiere ca infracțiuni intenționate atunci când sunt cauzate de consumul de alcool, droguri sau depășirea limitei de viteză. Acest proiect va fi comasat cu primul proiect în lectura a doua și propus spre adoptare în plenul Parlamentului.

Datele statistice arată că în 2022, 299 de accidente rutiere au fost cauzate de șoferi beți, rezultând în 24 de decese și 143 de traumatisme.

Distribuie articolul: