Vehiculele cu volanul pe partea dreaptă a axei longitudinale vor fi permise să circule pe drumurile publice, cu anularea unor restricții. Un proiect în acest sens a fost aprobat în cadrul ședinței Guvernului de pe 8 mai.

Prin urmare, pentru ca aceste vehicule să fie admise în circulație pe drumurile publice, vor trebui să îndeplinească cumulativ următoarele condiții tehnice:

  • echiparea cu oglinzi speciale periscopice, care asigură o vizibilitate mai bună în partea stângă;
  • echiparea cu convertori pentru faruri, care să redirecționeze lumina farurilor pentru circulația pe partea dreaptă a părții carosabile în sensul de mers, cu excepția vehiculelor care permit adaptarea manuală și/sau automată a modului de direcționare a farurilor.”

Scopul urmărit de autorități este să faciliteze circulația cetățenilor din diasporă care revin acasă cu astfel de mașini.

Totodată, conducătorii vehiculelor aflate în trafic internațional sunt obligați să confirme achitarea taxei pentru folosirea drumurilor în conformitate cu prevederile legislației fiscale.

Noile cerințe de echipare sau adaptare a farurilor pentru mașinile cu volanul pe dreapta vor permite evitarea cazurilor de orbire a șoferului auto care se deplasează în întâmpinare din sens opus. La fel, cerințele tehnice vor asigura șoferilor mărirea câmpului vizual pe partea stângă la efectuarea manevrelor de depășire a altor participanți la trafic.

Distribuie articolul: