Într-o schimbare semnificativă, autoritățile române au adoptat noi reglementări privind acordarea cetățeniei, stabilind ca una dintre condițiile esențiale pentru obținerea acesteia să fie cunoașterea limbii române.

Astfel, cei care nu sunt capabili să vorbească limba nu vor mai putea beneficia de cetățenie, iar această decizie ridică o miză mare în contextul integrării și apartenenței la statul român.

Mulți dintre ei și-au inventat pur și simplu descendența românească, au folosit acte contrafăcute de ei sau de diferite instituții publice, pentru a obține un pașaport UE. Prețul unei cetățenii românești pentru ucraineni era 3.500 de euro, pentru ruși de peste 7.000 de euro, arată investigațiile făcute de HotNews.

Toți acești oameni puteau primi cetățenie română fără să știe limba română. Doar cele 20 de cuvinte ale jurământului de credință față de statul român, care puteau fi învățate pe de rost.

Ca să avem un ordin de mărime, într-un singur an, 30.000 de persoane au dobândit cetățenia română fără testul de limbă. Prin comparație, numărul celor care au devenit cetățeni români la cerere, prin toate celelalte metode prevăzute de lege, a fost de aproape trei ori mai mic.

Noua lege a corectat, cel puțin teoretic, problema: toți cei care solicită redobândirea cetățeniei române în baza articolului 11 din Legea 21 /1991 trebuie să dovedească faptul că știu limba română, măcar la nivelul B1.

Acest nivel este unul mediu care presupune că persoana respectivă este capabilă să poarte o conversație, să se exprime oral și în scris, să utilizeze corect, în context, formele şi structurile gramaticale. Totodată, trebuie să răspundă la întrebări legate de informaţii personale şi domenii de interes, rostite clar şi într-un ritm normal, într-o limbă standard.

Legea prevede și excepții: cei care dovedesc că au urmat un liceu sau o facultate cu predare în limba română de cel puțin 3 ani (se aplică, în general, în cazul celor din Republica Moldova și Ucraina), cei care au fost cetățeni români până în 1940 (și și-au pierdut-o ca urmare a anexării Basarabiei, Bucovinei de Nord și Bugeacului de către URSS) și persoanele trecute de 65 de ani.

Distribuie articolul: