În lumea complexă și plină de provocări a îngrijirii sociale, există oameni care, prin angajamentul lor neobosit, aduc lumină în viața celor aflați în nevoie. Printre aceștia se numără și Tamara Adașan, o femeie dedicată care și-a asumat o misiune de a oferi îngrijire și sprijin atât persoanelor vulnerabile din Republica Moldova, cât și refugiaților ucraineni care au căutat adăpost în aceste vremuri tulburi. Cu o perspectivă inovatoare și un spirit îndrăzneț, Tamara a creat A.O. „HOMECARE”, o organizație care promovează îngrijirea la domiciliu și își propune să aducă servicii medicale esențiale chiar la ușa celor care au nevoie.


Cum ați ajuns să vă implicați în domeniul îngrijirii sociale și cum v-a inspirat experiența personală sau profesională pentru a crea A.O. „HOMECARE”?

În anul 1999, în Moldova a sosit o persoană reprezentând organizația CORDAID din Olanda, cu propunerea de a iniția un proiect pilot de îngrijiri medicale și sociale la domiciliu în Moldova. Am acceptat cu entuziasm propunerea de a coordona acest proiect, dorind să explorez o direcție nouă după mulți ani de activitate în secția de reanimare a Spitalului pentru Copii „Emilian Coțaga”. După 6 ani de activitate, am constatat că îmbătrânirea demografică a populației va duce la o creștere a cererii pentru astfel de servicii. Astfel, am decis să înființăm Asociația Obștească “HOMECARE”, cu un focus profesional pe îngrijiri la domiciliu.

Ce v-a motivat să vă implicați în acest proiect de extindere a serviciilor pentru refugiații ucraineni?

„Nimeni nu este inutil în această lume dacă alină povara ce atârnă pe umerii semenilor săi.” — Charles Dickens. A.O. „HOMECARE” este o organizație de caritate, necomercială și nonprofit. Demonstrația umanitară în astfel de situații este un act firesc. Mai mult decât atât, în cadrul asociației activează persoane cu valori morale și spirituale, care imediat au manifestat dorința de a ajuta oamenii aflați în suferință.

Cum vedeți importanța telemedicinii în contextul războiului și cum aceasta poate aduce beneficii comunităților vulnerabile, cum ar fi familiile refugiate?

Telemedicina are un rol vital în atingerea Obiectivului de Dezvoltare Durabilă privind acoperirea universală a populației cu servicii de sănătate, prin îmbunătățirea accesului la servicii medicale de calitate, sigure și eficiente pentru pacienți. Telemedicina aduce o plus valoare în special celor care trăiesc în zone îndepărtate, grupurilor vulnerabile și persoanelor în vârstă cu afecțiuni cronice, inclusiv refugiaților care au fugit din calea războiului cu resurse financiare limitate, într-un context de stres și spaimă.

Impactul serviciilor de telemedicină se preconizează că va fi pozitiv nu doar prin creșterea accesului pacienților, inclusiv a refugiaților, la servicii medicale, ci și prin reducerea necesității de a călători.

Cu un inima deschisă și un spirit plin de compasiune, Tamara Adașan a devenit o figură inspirațională în domeniul îngrijirii sociale și al telemedicinii. Misiunea ei de a aduce confort, îngrijire și speranță în viața celor vulnerabili, inclusiv a familiilor refugiate, continuă să creeze o schimbare semnificativă în comunitate. Prin eforturile sale și ale echipei din spatele A.O. „HOMECARE”, se conturează o nouă paradigmă a îngrijirii la domiciliu și a accesului la servicii medicale de calitate în Republica Moldova, indiferent de obstacolele geografice sau circumstanțele dificile.

Acest articol este realizat în cadrul Proiectului „Extinderea SOS Autism medical, educațional și servicii sociale pentru refugiații ucraineni”, finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Cehe prin intermediul Ambasadei Republicii Cehe din Republica Moldova și implementat de Asociația Obștească SOS Autism.

Distribuie articolul: