Traiul într-o comunitate mare, într-un oraș care vibrează de energie, poate fi cu adevărat obositor și istovitor mai ales pentru minte și rațiune. Suntem martorii schimbărilor bruște de evenimente, trăim la intensitate maximă fiecare circumstanță și devenim asimptomatici în fața oricăror schimbări radicale. Practic, ne transformăm subit din organisme vii în martori muți ai vieții care parcă trece pe lângă noi. Toate aceste semnale de alarmă sunt un semn clar că ne aflăm în fața unei oboseli critice a minții.

Conform portalului knife.media, există câteva elemente pe care le putem îmbunătăți considerabil pentru o calitate a traiului mai înaltă.

  1. Un aer curat – o memorie mai bună

Este demonstrat deja științific că în zonele unde prevalează o cantitate înaltă de CO2, creierul nostru pierde vertiginos capacitatea regeneratoare a memoriei. Uităm mai repede lucru, ne pomenim că nu am luat cursa de transport necesară sau că nu ținem minte dacă am închis sau nu ușa casei. Se pare că diferența între memoria de lungă durată a unui orășean versus cea a unui locuitor din zona rurală e de circa 10 ani, o perioadă extrem de mare și o tendință negativă. Pentru a îmbunătăți considerabil sănătatea memoriei este nevoie să faceți plimbări lungi, preferabil în locuri lipsite de aglomerație și de dorit în primele ore ale zilei sau înainte de apus, atunci când temperatura aerului e mai joasă.

 

  1. Zgomotul alb și dezechilibrele emoționale

Vrem, nu vrem, trăim într-o lume foarte zgomotoasă, fapt demonstrat și de efectele nocive ale acelui zgomot alb care ne înconjoară constant. O echipă de oameni de știință din Anglia și Spania a studiat felul în care zgomotul din aeroporturi și drumuri afectează înțelegerea de către școlari a materialului educațional citit. Studiul a implicat școli care sunt situate în apropierea aeroporturilor importante (în special, Heathrow). Oamenii de știință au descoperit că zgomotul provenit de la o aeronavă care zboară afectează cel mai mult înțelegerea textului, împiedicând astfel învățarea eficientă. Pentru a ameliora lucrurile este necesar să vă izolați fonic cât mai calitativ, mai ales în perioada când studiați sau vă odihniți. Acest lucru îi dă creierului o pauză bine meritată.

 

  1. Gunoiul vizual și problemele de ordin psihologic

Aidoma zgomotelor și a poluării fonice, ne ciocnim și de elementul vizual. Publicitatea agresivă, utilizarea neonului sau iluminarea stradală insuficientă – iată câteva elemente care ne afectează din punct de vedere psihologic. Pe lângă atacurile de anxietate, circa 70% dintre oameni, din cauza gunoiului vizual, au tulburări constante ale somnului.

Sănătatea ta mintală este garanția unui trai calitativ, de aceea, chiar și trăind într-un oraș mare, poți să întreprinzi măsuri de rigoare pentru a te proteja. Tu ce faci, în acest sens?

Distribuie articolul: