Îți dorești adesea să fii „mai zen” și să te bucuri mai mult de viață? Te lași periodic cuprinsă de tristețe, disperare sau apatie? Lupți din greu pentru a-ți păstra claritatea minții, dar uneori situația te depășește? Sănătatea mintală este importantă și trebuie să te adresezi unui specialist, dacă simți că nu faci față. Dar și ajutorul pe care ți-l oferi chiar tu contează.

Combate tristețea

Nu vorbim de apatia depresiei organice, ci mai degrabă de viziunea pesimistă asupra vieții și tristețea auto-perpetuată, când începi de la un motiv negativ real și ajungi să vezi tot în tonuri gri. Uneori ai nevoie de un stimul pozitiv. Există câțiva pași simpli pe care îi poți face pentru a-ți construi un „momente de fericire” care te pot ajuta să treci printr-o perioadă grea. Fă-ți o listă cu lucrurile mărunte care te fac mai fericit, mai pozitiv și apelează la ea atunci când vrei să întrerupi ciclul vicios al tristeții. Caută surse de dopamină în jur, în hobbyuri sau discutând cu cei dragi. Aceste remedii nu sunt menite să înlocuiască tratamentul pentru depresie gravă, anxietate acută sau alte probleme clinice. Dacă ai nevoie de ajutor, spune-i acest lucru medicului tău, unui prieten de încredere sau unui membru al familiei.

Luptă cu dezordinea

Câte din lucrurile care te înconjoară doar stau acolo, fără să facă nimic? Câte îți trebuiesc o dată-n an sau pur și simplu strâng praf? Și asta este problema. Studiile au descoperit că atunci când ești înconjurat de lucruri, haosul vizual ajunge direct la creier. Îți distrage atenția și îți împiedică capacitatea de a procesa informații. Alte cercetări au arătat că o casă aglomerată amplifică cortizolul, hormonul stresului, în special la femei. Fă un plan chiar acum pentru a scăpa de dezordine sau pentru a sorta lucrurile astfel, încât să nu deranjeze vizual. Apoi apelează la o organizație de caritate sau un grup online de donații pentru a scăpa de tot ce nu este vital. Te vei simți reînnoită.

Fă-ți timp pentru citit

Cea mai rapidă ieșire dintr-o dispoziție proastă este și cea mai simplă: o lectură captivantă. Studiile au legat lectura de îmbunătățirea unor simptome ale depresiei, precum și de flexibilitatea mentală și de funcționarea creierului. Asigură-te că este o lectură plăcută — nu știrile, instrucțiuni sau o carte „populară”. Nu te uita la trenduri și nu te lăsa influențată de snobii domeniului, care te-ar judeca pentru alegerile tale. Găsește o carte care chiar te-ar interesa sau simplă revistă. Rezervă-ți cel puțin 30 de minute în fiecare zi pentru a citi în liniște, preferabil înainte de somn.

Cumpără ceva drăguț

Nu trebuie să fie  electronice de lux sau o nouă garderobă de designer. Sigur, ceva frumos te poate încânta pentru moment. Poate fi vorba de un cadou pentru tine sau de ceva pentru copii ori prieteni (mai ales dacă preferi să dăruiești, decât să primești cadouri). Important – cercetările arată că adevărata magie a așa-numitei terapii prin micile detalii este sentimentul de control pe care îl ai asupra mediului înconjurător atunci când faci propriile alegeri. Așa că încearcă să faci cumpărături inteligente pentru a te ajuta să scapi de tristețea pe termen scurt. Doar asigură-te că alegerile tale se potrivesc și bugetului.

Alintă un prieten blănos

Într-un studiu, studenții care s-au jucat doar 10 minute cu un câine sau o pisică au avut o scădere bruscă a cortizolului, un hormon major al stresului. Multe campusuri universitare au început programe de „animal de companie pentru a elimina stresul”. Totuși, nu trebuie să fii la școală pentru a socializa cu un animal. Petrece mai mult timp de calitate cu propriul tău animal de companie sau oferă-te voluntar la un adăpost sau la un eveniment de adopție pentru a-ți face niște noi prieteni cu care să te îmbrățișezi și să te joci. Poți merge la Necropolă să ajuți câinii vagabonzi sau poți vizita un azil de animale cu ceva gustos și puțină dedicație.

Prinde un ritm

Da, muzica clasică te poate relaxa și poate ușura tensiunea. Dar ce se întâmplă dacă gusturile tale muzicale sunt mai energice? Un studiu italian a constatat că tempo-urile rapide te pot ajuta și pe tine să te calmezi. După ce au ascultat melodii cu ritm rapid, tensiunea arterială și ritmul cardiac al subiecților studiului s-au atenuat. Deci, indiferent dacă gemul tău este Mozart sau rock-ul clasic, dă-i muzicii o șansă să te înveselească.

Încearcă Presopunctura

Pentru a practica această artă antică chineză de vindecare, apăsați anumite puncte de pe corp pentru a elibera tensiunea. Poate reduce anxietatea și îți poate îmbunătăți fluxul sanguin. Încearcă mișcarea simplă numită yin tang, care se referă la punctul de mijloc dintre sprâncene. Stai pe spate și relaxează-te. Pune-ți degetul mare sau arătătorul între sprâncene. Apasă în cercuri mici, blânde, timp de 5 până la 10 minute. Repetă de mai multe ori în timpul zilei.

Plimbă-te în natură

Ecoterapia explorează modul în care timpul de calitate în natură ușurează stresul, anxietatea și depresia. Un studiu din 2015 a descoperit că oamenii care fac plimbări în natură au o activitate mai scăzută în părțile creierului unde gândurile negative se pot răspândi. Începe cu o plimbare aproape de casă sau un traseu ușor de aproximativ o jumătate de oră de mai multe ori pe săptămână. Poți opta, mai apoi, pentru hiking sau excursii în locurile pitorești din Moldova. Funcționează dacă iei și un prieten cu tine!

Găsește ceva amuzant

Fie că optezi pentru videoclipuri prostești cu bebeluși sau animale de companie, pentru show-uri de comedie plină de spirit sau apelezi la compania unui prieten care spune povești hilare, găsește lucrurile care te fac să râzi. Cărțile de eseuri umoristice, podcasturile amuzante sau glumele din reviste sunt și ele surse grozave de endorfine. Studiile arată că râsul și distracția pe care o aduce este unul dintre cei mai buni factori de ridicare a dispoziției.

Simți că metodele clasice nu funcționează ori că nu controlezi situația? Nu uita că există centre comunitare de sănătate mentală, dar și specialiști în clinici private, gata mereu să-ți întindă o mână de ajutor!

Distribuie articolul: