Ce faci dimineața te poate ajuta să dai jos câteva kilograme. Să bei un pahar cu apă și un ceai verde și să iei un mic dejun bazat pe proteine sunt doar două dintre obiceiurile pe care ți le poți forma care contribuie la slăbit.

Slăbitul poate fi o muncă anevoioasă. În unele săptămâni constați că ai dat jos un kilogram, în altele doar 500 g, iar în altele ai stagnat. Important este să nu te descurajezi și să continui până îți atingi scopul. Pentru a susține procesul de slăbire, ia în calcul câteva lucruri pe care le poți face în fiecare dimineață.

Bea un pahar cu apă

Un alt obicei matinal care contribuie la slăbit este consumul de apă. Imediat ce te-ai cântărit, bea un pahar (200-250 ml) cu apă. Apa nu are calorii, dar taie apetitul și stimulează metabolismul să ardă calorii. Dacă te numeri printre persoanele care simt că nu pot bea apă dimineață, stoarce în pahar o felie de lămâie ori de portocală sau pune în apă câteva frunzulițe de mentă zdrobite. Apa este foarte importantă și în restul zilei, pentru hidratare: străduiește-te să bei 6-8 pahare cu apă zilnic sau mai mult dacă faci efort fizic intens ori stai în căldură mare.

Fă mișcare înainte de micul dejun

Înainte să-ți iei masa de dimineață, fă câteva exerciții fizice de intensitate moderată, deoarece mișcarea pe stomacul gol te poate ajuta să ai rezultate mai bune. Se pare că dacă faci sport înainte să mănânci poți arde mai multe grăsimi. La activități fizice moderate intră mersul rapid pe jos, datul cu aspiratorul și cu mopul, pedalarea moderată, nici foarte rapidă, nici foarte lentă, badmintonul.

Bea o cafea sau un ceai

După ce ți-ai luat doza de mișcare, bea ceva sănătos care îți place, care să îți dea energie și să te ajute să te concentrezi, cum ar fi o cafea sau un ceai verde ori negru. Prepară-le pe cât posibil acasă, deoarece specialitățile din cafenele sau din alte surse pot avea prea mult zahăr, frișcă și diverși aditivi. Pentru a te bucura de beneficiile cafelei sau ale ceaiului, e de preferat să le bei fără zahăr. Dacă preferi să le bei îndulcite, rezumă-te la o linguriță rasă de zahăr brun sau de melasă.

Dacă bei un suc de fructe dimineața, ai grijă să îl prepari din fructul integral, cu tot cu pulpă, pentru a beneficia și de fibre și pentru a nu rămâne doar cu zaharurile din fructe. Când ești la dietă, e bine să pui accentul pe fructe care te ajută să slăbești, cum ar fi grepfrutul, merele, pepenele roșu și kiwi-ul.

Încearcă să petreci 15-20 de minute la soare

Se pare că lumina soarelui te ajută să arzi mai multă grăsime corporală. Fie că îți faci plimbarea de dimineață în pas rapid, fie că stai în curte ori pe balcon și îți bei cafeaua sau ceaiul, e important să profiți de zilele însorite. Atenție, dacă dimineața stai mai mult de 15 minute la soare e bine să folosești o cremă cu un factor de protecție solară adecvat pielii tale.

Ia un mic dejun plin de proteine

Proteinele ajută la slăbit, deoarece mențin senzația de sațietate mai mult timp după ce mănânci. De asemenea, este mai greu pentru corp să le stocheze ca exces de grăsime (așa cum face cu carbohidrații, de exemplu). Un alt avantaj al proteinelor este că organismul folosește mai multe calorii pentru a le descompune decât pentru carbohidrați sau grăsimi. Așadar, în funcție de stilul tău alimentar și de preferințe, poți să mănânci un mic dejun proteic ori dulce, ori sărat.

Folosește diverse măsurători. E ușor să mănânci prea mult dacă nu ai idee cât înseamnă anumite cantități. Până te obișnuiești să le cântărești din ochi, poți folosi diverse cupe de măsurare (de exemplu, pentru cerealele de la micul dejun, pentru lapte etc.).

Dacă îți place mai mult gustul dulce, consumă la micul dejun un bol cu fulgi de ovăz, lapte (animal sau vegetal) și bucăți de fructe proaspete și nuci, peste care poți pune diverse condimente pe gustul tău (scorțișoară, ghimbir etc.).

Dacă preferi un mic dejun care să nu fie dulce, optează pentru o omletă cu spanac și usturoi verde, cu feta fărâmițată pe deasupra sau un sandviș din pâine integrală cu tofu, felii de roșii și foi de salată verde. Îți poți condimenta micul dejun cu puțin ardei iute, deoarece stimulează metabolismul și vei arde mai multe grăsimi de-a lungul zilei.

Fă-ți un plan al meselor pe ziua respectivă

Când ești la dietă, e important să ai la îndemână alimente sănătoase, nutritive, din care să poți face combinații care să te ajute la slăbit. Așadar, dimineața îți poți face planul legat de ce mănânci la fiecare masă a zilei respective, plus gustări, să verifici ce ai în frigider și în cămară și dacă este nevoie să mai faci cumpărături.

Dacă lucrezi de acasă, e posibil să nu ai nevoie de mari pregătiri pentru prânz, dar dacă mergi la birou e bine să-ți pregătești dimineața o caserolă pentru prânz. Pune în ea un fruct-două și o mână de diverse nuci crude sau coapte la alegere, pe care să le ai ca gustare, alături de ce vei mânca la prânz: de exemplu, un wrap cu humus și crudități sau o salată de pui cu legume la grătar. Așa, te asiguri că nu vei fi tentat să comanzi la birou un burger sau alte mâncăruri care să-ți saboteze dieta.

Sursa: doc.ro

Distribuie articolul: