Nu există o rețetă a fericirii și nimeni nu îți poate spune cu siguranță ce te poate face fericit, dar cu toate acestea există obiceiuri sigure care îți sabotează starea de bine. Specialiștii ne spun că a fi fericit depinde doar de noi și foarte puțin din exterior. Totul pornește de la lucruri foarte mici: Somnul la timp și existența unui hobby îți pot schimba viața. 

Autoarea Gretchen Rubin, expertă în dobândirea fericirii, a dezvăluit pentru mindbodygreen.com care sunt acele lucruri care îți pot sabota fericirea, fără să îți dai seama.

Iată care sunt aceste tipare care îți afectează starea de bine și șansa de a fi fericit:

Te culci prea târziu

Potrivit lui Rubin, obiceiul de a stă până târziu noaptea și de a depăși cu mult ora de culcare este principala greșeală care îți sabotează fericirea.

Știm că s-ar putea să fii fericit în acele momente urmârind serialul preferat, dar pe termen lung acest obicei îți sabotează starea de bine. Amintește-ți cum te simți a doua zi după o noapte nedormită…

„Oamenii cred că se pot antrena să reziste cu mai puțin somn. De fapt, când cercetătorii studiază acești oameni, sunt surprinși de rezultate. Lipsa somnului îți afectează starea de spirit, memoria, simțul umorului sau sistemul imunitar”, a declarat experta.

Poate că te gândești „Dar dacă urmăresc o emisiune TV amuzantă care mă face să rad? Acest lucru nu mă ajută să fiu mai fericită?”.

Potrivit lui Rubin, să stai până târziu noaptea nu îți aduce niciun beneficiu. „Dacă ai depășit cu mult ora de culcare, toate programele TV au același efect”, spune ea.

Ora de culcare este subiectivă și depinde de cronotipul tău. Secretul este să descoperi ce ora de culcare este potrivită pentru ține și să o respecți pe cât posibil.

Perspectiva personală

Unele lucruri pe care ni le spunem noi înșine pot, de asemenea, să ne îndepărteze de fericire.

Unul dintre ele este „mitul zilei de mâine”, care te face să crezi că fericirea te așteaptă undeva în viitor și o vei dobândi atunci când obții un anumit lucru. De exemplu, îți spui că vei fi fericită după ce vei primi acea mărire de salariu sau după ce te vei căsători sau imediat după ce îți vei cumpără o casă. Amâni fericirea și nu observi ce lucruri bune ai în prezent.

„Avem rezultate mai bune dacă încercăm să ne bucurăm de proces și de modul în care încercăm să ajungem într-un anumit punct. Odată ce am obținut ceea ce ne doream nu va avea acel efect de transformare pe care l-am anticipat”, spune Rubin.

„Cred că foarte mulți oameni dau vină pe ei sau cred că este cumva o greșeală a lor. Își spun: „Nu pot să mă pun pe primul loc” sau „Sunt leneș” sau „Sunt imatur”, declara Gretchen.

Cuvintele contează, iar cuvintele pe care le folosești pentru a te descrie pe ține însăți îți afectează capacitatea de a fi fericit.

Deci dacă ești dezamăgită de ține pentru că nu ai realizat un anumit lucru, nu îți pune singură eticheta că ești leneș „Nu este nimic în neregulă cu tine”, afirmă specialista.

Prea multă certitudine

Da, nesiguranța și anxietatea merg de obicei mână în mână și au potențialul de a-ți afecta starea generală de fericire. Dar potrivit specialistei, și prea multă certitudine poate duce la nefericire.

„Avem nevoie de noutate. Avem nevoie de provocări și de un mediu care ne permite să creștem”, adaugă ea.

Un studiu realizat în 2016 a demonstrat că oamenii care participă la cursuri în afară locului de muncă au raportat o îmbunătățire a stării de spirit și mai multă satisfacție cu privire la viață lor.

„Deci unele tipuri de nesiguranță ne poți susține cu adevărat în obținerea fericirii, iar prea multă siguranță îi poate face pe oameni să se simtă blocați sau claustrofobi”, spune Rubin.

Bineînțeles, fiecare are propriul sau nivel de toleranță la incertitudine – unii oameni se simt excelent urmând o rutină zilnică, iar alții se plictisesc dacă urmează același program zi de zi. „Trebuie să descoperim echilibrul corect pentru noi”, recomandă specialista.

Sursemindbodygreen.com

andreearaicu.ro

Distribuie articolul: