Federația Rusă, conștientă că niciunul dintre exponenții politici din opoziția de la Chișinău nu poate câștiga alegerile din toamnă, se concentrează cel puțin pe destabilizarea situației interne din țară. Conform declarațiilor deputatului PAS Oazu Nantoi, făcute în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV, Rusia „are nevoie de întreaga Republica Moldova”, nu doar de Transnistria.

 

Kremlinul și-a exprimat din nou îngrijorarea cu privire la evenimentele din Chișinău, mai ales în contextul dificultăților pe care Rusia le întâmpină pe frontul din Ucraina, scrie jurnal.md.

„Republica Moldova a reapărut în atenția Mariei Zaharova când Putin s-a împotmolit în Ucraina și intensitatea a ceea ce numim noi război hibrid a sporit brusc din momentul când a fost anunțată ideea referendumului și a devenit evident că în toamna acestui an Moldova trebuie să treacă prin alegeri prezidențiale”, a menționat parlamentarul.

Timp de peste 30 de ani, Moscova nu s-a grăbit să recunoască Transnistria, pe care o susține cât de mult poate. Aceasta însă nu s-a întâmplat dintr-un motiv cât se poate de simplu: Rusiei îi trebuie întreaga Republica Moldova, doar partea de peste râul Nistru.

„De ce Federația Rusă timp de peste 30 de ani n-a recunoscut Transnistria? Explicația e foarte simplă: Federația Rusă nu are nevoie de așa-zisa Transnistria, cu excepția veniturilor ilegale care vin din contrabandă. Federația Rusă are nevoie de întreaga Republica Moldova, iar Memorandumul Kozak este un document model care arată cum a încercat să obțină acest control asupra întregii Republicii Moldova”, a adăugat alesul poporului.

Deși este conștientă că nimeni din cei pe care îi susține nu este în stare să câștige alegerile prezidențiale din toamnă, Moscova mizează cel puțin pe destabilizarea situației interne din Republica Moldova, în prag de alegeri și referendum.

„Acum, când nouă ni s-a deschis perspectiva negocierilor, statutul de țară candidată și a fost anunțată perspectiva referendumului, regimul de la Kremlin înțelege că realizarea cu succes a acestui referendum și alegeri prezidențiale în care nimeni din cei care aleargă la Kremlin nu va câștiga, Kremlinul înțelege că riscă să piardă acele pârghii de șantaj în Republica Moldova, pe care le-a utilizat timp de decenii. Și de aceea, miza a crescut și de aceea, Rusia și-a intensificat eforturile și a pornit o întreagă campanie. În Republica Moldova sunt mai mulți trădători, dar nimeni nu poate câștiga alegerile. Prin urmare, scopul Rusiei nu este să susțină pe cineva în cadrul alegerilor prezidențiale; scopul Rusiei este să torpileze referendumul ca atare și alegerile, să provoace haos și să realizeze ceea ce se numește lovitură de stat”, a conchis Oazu Nantoi.

Distribuie articolul: