„Să vină sirienii, bețivii și Donbasul” (portrete și reportaje) – astfel este intitulat primul volum de storytelling al proiectului „Oameni și Kilometri”, cu poveștile scrise de Polina Cupcea. Cartea se va lansa joi, 16 mai crt, la ora 18:15, la Librăria din Centru (bd. Ștefan cel Mare, nr.126) și va avea un preț promoțional în ziua lansării. 

Autoarea, despre volum

„Cartea „Să vină sirienii, bețivii și Donbasul” apărută la Editura Cartier e o premieră pentru Republica Moldova. E prima carte de storytelling apărută pe hârtie în țara noastră! Și mă bucur că ne-a reușit, împreună cu dl Erizanu, să adunăm într-un volum de 164 de pagini cele mai frumoase storytellinguri, apărute pe portalul www.oamenisikilometri.md sau, cum le mai numim noi, povești. Sunt povești despre Oameni reali, cu istorii amare și vieți dărâmate. Deși trec prin grele momente de cumpănă, ei reușesc să dea dovadă de curaj și putere nebănuită în lupta lor cu morile de vânt ( și aici mă refer la legi, reforme, politici, care, pur si simplu, îi înconjoară). Și sunt extrem de fericită și mândră că poveștile lor au ajuns să fie tipărite pe hârtie, nu doar online! Astfel, exemplele lor vor putea ajunge la mai mulți Oameni!”, a declarat pentru redacția noastră colega Polina Cupcea.

Editori, despre carte

„„Oamenii trosnesc de bucurie când o zăresc”, scrie Polina Cupcea în textul „Medic la sat. Scor 1:6”, despre Elena Ivanschi, doctorița de familie care trebuie să se îngrijească de sănătatea și bolile a 5000 de trupuri și suflete. Cam același lucru îl pățește cititorul când dă peste reportajele și portretele Polinei, o jurnalistă teribilă, cu un scris limpede și drept-la-țintă și o atenție stăruitoare pentru partea invizibilă a lumii în care trăim. Polina știe să spună povești, știe să scrie la fel de bine și despre violență, și despre bunătate, știe să asculte. Avem nevoie de textele ei care scot la lumină o lume făcută din nedreptate și neputință, așa cum 5000 de trupuri și suflete au nevoie de un doctor bun”, a notat Luiza Vasiliu, editor coordonator la scena9, România.

„Un reporter bun face două lucruri: în orice loc în care merge, stă, vede și ascultă. Iar apoi, după ce a strâns suficient material, transformă o poveste particulară într-una universală. Polina Cupcea nu doar că le face pe amândouă, dar lumea pe care alege s-o exploreze e a celor pe care societatea moldovenească a ales – din rea voință ori din neputință – să-i abandoneze. Sunt oameni ce trăiesc de azi pe mâine, mame singure, femei-polițist, medici de țară, copii scăpați printre degetele sistemului. Însă Polina le redă demnitatea lăsându-i, timp de pagini întregi, să trăiască alături de noi și să ne vorbească. Gingășia cu care reporterul se uită la cei nevăzuți și îi ascultă pe cei neascultați e rară. Șansa de a avea o zi de mâine mai bună nu e doar a noastră, a celor mai privilegiați – e a tuturor, și reportajele Polinei ne reamintesc asta”, declară Cristian Lupșa, Editor DoR (Decât o Revistă), România.

Despre autoare

POLINA CUPCEA s-a născut la 23 mai 1988, la Orhei. Este absolventă a Academiei de Arte din Chișinău, specializarea actorie. Debutul jurnalistic începe odată cu absolvirea Școlii de Studii Avansate în Jurnalism, în 2013, la Ziarul Național. Urmează câteva colaborări cu Ziarul de GardăAdevărul MoldovaTimpul și Jurnal de Chișinău. În februarie 2016, alături de câțiva jurnaliști independenți, înființează proiectul „Oameni și Kilometri”, primul portal de storytelling din Moldova.

La concursul Superscrieri din România, organizat de Fundația Friends for Friends, în decembrie 2017, a obținut locul 2 și 3 pentru două dintre patru longread-uri nominalizate (fiind catalogată de juriu drept „revelația anului”). În anul următor, decembrie 2018, este desemnată la Gala Anuală a Clubului de Presă organizată de Centrul de Jurnalism Independent din Republica Moldova „Cea mai bună jurnalistă a anului” la categoria longread/storytelling. Din octombrie 2016 este reporter și președintele portalului „Oameni și Kilometri”.

Să vină sirienii, bețivii și Donbasul (portrete și reportaje), de Polina Cupcea poate fi procurată și online, oriunde ai fi. E simplu. Intră pe shop.cartier.md/

Ebooks Cartier sunt pe iBooks sau pe shop.cartier.md/