Adriana Galer Rotaru este o tânără din Republica Moldova care, după absolvirea Universității Harvard din Statele Unite ale Americii, a rămas să lucreze peste ocean. Ea și-a obținut licența în informatică și fizică, cu aplicații în domeniul medical. Adriana vede un viitor în care oricine, de oriunde în lume, ar putea primi diagnostic și tratament medical de urgență în câteva secunde printr-o aplicație. Ea consideră că acest lucru este fezabil, mai ales că inteligența artificială a cunoscut o expansiune semnificativă în ultimii ani, scrie zdg.md

Adriana activează în domeniul tehnologiilor autonome cu aplicare în medicină și sănătate. Interesul pentru acest domeniu l-a dezvoltat fiind încă în R. Moldova.

În R. Moldova am făcut cercetare de laborator în medicină în colaborare cu Institutul de Cardiologie din Moldova și profesori de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie  «Nicolae Testemițanu». Direcția mea de cercetare s-a axat pe stresul oxidativ și cardiotoxicitate în tratamentul anticancer. Împreună cu cercetători în cardiologie, am dezvoltat o metodologie de prelungire a duratei de viață cu restricție calorigenă și am demonstrat efectele toxice ale chimioterapiei asupra inimii. Cercetările au rezultat în publicații în jurnale internaționale precum «European Journal of Heart Failure» și participarea la World Congress of Heart Failure în 2017 și 2018”, povestește tânăra.

În urmă cu 7 ani, a luat decizia de a pleca în SUA. A reușit să se integreze destul de repede, în mare parte, datorită prietenilor care au ajutat-o să treacă peste momentele dificile.

Sistemul de învățământ din SUA se bazează pe gândire critică, creativitate și aplicabilitate. Sistemul de învățământ din R. Moldova, cel puțin acel școlar despre care cunosc, se axează mai mult pe memorizare. În anii de licență am înțeles că sunt atrasă de domeniul dispozitivelor autonome și robotică”, povestește tânăra. Pe lângă robotică, ea mai este pasionată de șah și drumeții.

În SUA, cel mai mult i-a lipsit familia, dar încearcă să revină în R. Moldova cât se poate de des. Adriana zice că a fost mereu pasionată de tehnologii, iar robotica îi oferă posibilitatea să creeze tehnologii care operează de sine stătător și mai eficient decât ar face-o un om.

Robotica, în esență, este o artă de a transpune modul de gândire și percepere a creierului uman într-un dispozitiv care să poată face aceleași sarcini, iar inginerul care dezvoltă aceste tehnologii are rolul de creator și învățător. Am descoperit pasiunea pentru robotică încă pe când am construit și pilotat primul meu quadcopter, un tip de dronă cu 4 rotoare, împreună cu niște prieteni de la Harvard”, spune aceasta.

În SUA a început să studieze domeniul tehnologiei și dispozitivelor cu aplicație în medicină. A colaborat cu cercetători de la Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară și fizicieni de la Harvard.

În anii 2018-2021 am hotărât să avansez în domeniul tehnologiilor aplicative, fiindcă eram foarte fascinată de ideea de a construi tehnologie care să aibă un impact direct asupra vieții oamenilor. Am explorat mai multe opțiuni, iar cel mai atrasă am fost de cele în care se aplică informatica în medicină. Atunci mi-am dat seama că algoritmii informatici pot fi folosiţi pentru a îmbunătăţi prevenirea afecțiunilor sau înţelegerea unor seturi de date imense care nu pot fi analizate manual”, relatează Adriana.

Tânăra susține că împreună cu cercetători de la Harvard și Pete Warden, fondatorul companiei „Useful Sensors”, fost șef al diviziunii TensorFlow Micro la Google, au dezvoltat un dispozitiv de detectare și prevenire a problemelor cardio-respiratorii, precum sforăitul. „Dispozitivul înregistra sunetele din timpul somnului, putea estima diagnosticul, dar și vibra pentru ca persoana să-și schimbe poziția. «Tiny Machine Learning» (TinyML), metoda folosită de noi pentru a dezvolta modelul respectiv, este o metodă nouă în machine learning (subset al inteligenței artificiale care se axează pe construcția sistemelor care pot învăța sau își pot îmbunătăți performanțele, în funcție de datele pe care le procesează, n.r.), în care modelele rulează pe un dispozitiv încorporat, consumând energie și memorie minimă și păstrând un grad de precizie înalt. E un domeniu care merită explorat, mai ales că se aplică în medicină, securitate și dispozitive asistive, deoarece rezultatele pot fi procesate în timp real și asigură protecția datelor, ele fiind accesate doar pe dispozitiv”, spune Adriana.

Un alt proiect important la care lucrez este studiul bateriilor cu litiu pentru mașinile autonome. Am reușit să extindem aplicabilitatea modelelor TinyML pentru a testa și prezice performanța bateriilor și sistemelor de baterii încă din perioada timpurie de manufacturare și testare, în colaborare cu cercetători de la Tesla și STMicroelectronics din Italia. În acest domeniu, am reușit să public un studiu care sper să aibă impact major în reducerea costurilor de înlocuire sau reparare a bateriilor pentru mașini electrice”, menționează aceasta.

 

Adriana a fost angajată și la Microsoft. De doi ani activează la „Zipline”, o companie care livrează cu ajutorul dronelor medicamente de necesitate primară, sânge și vaccinuri în Africa, Statele Unite și Japonia. Compania anunță că proiectează, produce și operează cel mai mare sistem de logistică și livrare instantanee din lume.

Citiți întreg articolul aici.

 

Distribuie articolul: