De la 1 septembrie majoritatea școlilor de la noi și-au redeschis ușile pentru elevi. Relansarea activității instituțiilor de învățământ a venit în acest an la pachet cu un șir de norme și reguli. Astfel, pe umerii cadrelor didactice, pe lângă menirea de a le transmite cunoștințe elevilor au căzut și îndatoririle precum grija pentru sănătate, purtarea măștilor și monitorizarea continuă a elevilor. 

Pentru mulți dintre profoseri acest an va fi o adevărată încercare de răbdare. Pe de altă parte sunt părinții care trebuie să aibă și ei răbdare și încredere în pedagogii, care fac tot posibilul pentru a nu pune elevii în pericol.

O profesoară din România, Alina Zugrava, a publicat un mesaj, devenit viral, oferind un șir de reguli părinților îngrijorați de începerea noului an școlar. Amintim că în România studiile încep pe 14 septembrie.

Iată deci se sfaturi are profesoara: 

Decalog pentru părintele elevului (pe timpul pandemiei)

Drag părinte, ține minte:

Școala este aceeași instituție de învățământ, nu s-a transformat în spital sau Centru Covid;

Nu te aștepta să găsești tunel dezinfectant sau aparate de pus cipici;
Lasă copilul la poarta școlii, nu-l însoți în bancă, nici în clasă, nici în școală, îl lași, și gata: așa, ca în filmele americane: fără flori, fără bomboane, fără festivitate, fără. Ai putea totuși să-ți apropii buzele de fruntea lui, sau măcar mâna, iar dacă simți că ceva este în neregulă vei găsi cu siguranță înțelegere la serviciu pentru a te reîntoarce acasă să analizezi  „situația”. Un părinte neatent poate da vacanță unei școli întregi.
Dă-i și mască…așa-i la noi, fiecare cu a lui; Și rezervă, că nu se știe!
Nu uita dezinfectantul de buzunar (cel mai de calitate care nu lasă mâinile lipicioase).
Nu-i accentua temerile copilului, zâmbește-i așa cum o faci atunci când îl încurajezi la un concurs sportiv;
Nu-l învinovăți la întoarcere dacă afli că a mai renunțat la mască, știi și tu cum se mai trișează;
Dacă ai certitudinea că este bine instruit în ceea ce privește protecția, nu-l agasa cu același subiect tot timpul, oricum el cunoaște regulile, simptomele și s-ar putea să-ți dea și câteva leacuri contra Covid, de pe Tik-tok. Cred că și la statistici stă bine!
Nu te gândi că dacă există un caz într-o mie de elevi, copilul tău va fi următorul, dar nici nu te gândi că vouă nu vi se poate întâmpla;
Profesorul nu este medic, nici asistent, nici infirmier, nici vraci, nici informatician, nici polițist, nici paznic, dar totuși va cocheta cu toate aceste meserii știi tu pentru cine😉;
Acesta nu este un pamflet, nici o satiră,
Este, din păcate, realitate!

Drag elev,
Școala începe pentru tine! 
Profesorii si părinții vor muta munții pentru ca tu să fii bine!
Fii responsabil!
Arată că ești puternic!
Dă-ne o lecție!

Sursa: Facebook.com