De cinci ani, G. simte că viața sa a stagnat. Fără dorințe sau vise, singurul ei scop este să transmită tuturor mamelor aflate în pragul nașterii că și “medicii de la Dumnezeu” pot să comită greșeli.

Plătitorii pentru acea greșeală sunt pacienții, nu medicii. Eroina unei povestiri cutremurătoare, prezentată de sanatate.info, are doar 5 ani – este blonda, cu bucle și ochi albaștri. Ghinioanele ei au inclus faptul că s-a născut într-o zi când echipa medicală era supraaglomerată, iar medicul responsabil pentru a o aduce pe lume în siguranță era epuizat, conform Știri.md.

G., pacienta monitorizată pe parcursul sarcinii la o clinică privată, a optat să nască la un spital de stat, recomandat de medic. Înainte de naștere, G. a discutat cu doctorul despre o posibilă cezariană, având preocupări la vârsta de 31 de ani. Medicul a asigurat-o că starea ei generală era excelentă, fără probleme de sănătate, și că ar putea avea o naștere naturală.

Duminică dimineața, în jurul orei cinci, s-au rupt apele, iar în mai puțin de o oră, G. era deja la Institutul Mamei și Copilului. Medicul X, care trebuia să o asiste la naștere, tocmai ieșea din garda de noapte.

Am stat trei ore în pat, moașa ba intra, ba ieșea. Când au început contracțiile mari dilatarea era de 12 cm, iar medicul nu era lângă mine. Era clar că ceva nu este în ordine, capul copilului ieșea și se ducea înapoi… Medicul a intrat și a spus că eu mă alint și nu împing cum trebuie, doar că fetița ieșea și apoi intra înapoi, iar ieșea, iar intra…. Mai târziu aveam să aflu că nu putea ieși din cauza cordonului ombilical care o trăgea înapoi și ea se asfixia în momentul acela.

Copilul murea, se asfixia. Imediat în jurul meu a ajuns echipa de reanimare, medicul, două moașe, doi medici ginecologi și anesteziologul. Eu nu înțelegeam ce se întâmplă. Atunci a intervenit un medic tânăr care mi-a zis să îi spun când vine o contracție. Când i-am spus că începe, el a apăsat și a încercat să împingă copilașul, dar el nu putea ieși, pentru că era aproape mort. M-au tăiat și pe exterior, și pe interior, au tăiat uterul, doar ca să poată scoate fetița. A fost o tentativă nereușită de extragere cu ventuza obstetricală (vacuum), iar a doua oară copilul a fost, totuși extras. Când au scos-o nu a plâns. Ei au scos-o moartă… Moartă… Și au resuscitat-o mult…  timp de vreo 20 de minute au resuscitat-o. Poate, pentru că mortalitatea infantilă dă prost la statistică și la imaginea spitalului și ei trebuiau cu orice preț să o facă să respire”, povestește G.

Copilul s-a născut cu o greutate de 3,5 kg și o lungime de 50 cm. În momentul nașterii, G. nu a observat imediat că ceva nu era în regulă, ci doar i s-a părut ciudată culoarea corpului. Micuța era vineție, iar când a întrebat medicul de ce are această nuanță, nu a primit o explicație clară. Ulterior, a aflat că fetița avea cordonul ombilical încolăcit de trei ori în jurul gâtului, trunchiului și piciorului, necesitând o intervenție cezariană de urgență. Copila a suferit consecințe grave, având un scor Apgar de doar 2. Medicul a justificat încolăcirea cordonului ombilical ca fiind o situație “mecanică”, susținând că “copilul ar fi putut să se întoarcă sau să își schimbe poziția” în orice moment.

Într-un moment, o infirmieră mi s-a adresat și m-a întrebat dacă am auzit de „DȚP”. Răspund că nu, iar ea îmi explică că este un om „legumă”, un copil cu deficiențe severe, care nu poate să înghită, să meargă sau să vorbească. Ceea ce mi-a spus acea infirmieră m-a șocat așa de tare, chiar m-a speriat. Oricum, aveam nevoie de răspunsuri de la medici, că până la urmă ei sunt cei care stabilesc diagnosticul, nu infirmierele”, spune G.

În urma investigațiilor s-a confirmat epilepsia simptomatică, bazată pe rezultatele electroencefalogramelor, trunchiul cerebral și cerebelul fiind sănătoase. Aceste teste au identificat focare epileptice în creier, confirmând prezența epilepsiei. Neurologul le-a explicat că creierul a suferit o leziune, fără a le oferi mai multe detalii.

Cât de mult le-a schimbat viața această „eroare medicală” și ce le-a „explicat” doctorul aflați din interviul acordat de G. pentru sanatate.info.

 

Distribuie articolul: