Printre cei cinci câștigători la categoria „Opere inedite” a Premiului Literar Internațional Montefiore se regăsește și tânăra poetă de origine basarabeană Crina Popescu, cu poezia „Fotograful de umbre”. Opera basarabencei a surprins juriul prin „sensibilitatea estetică a versurilor și profunzimea metaforelor”, se spune într-un comunicat al concursului, desfășurat în Regiunea Emilia Romagna, Comuna Montefiore Conca (Italia).

Victoria acestui concurs este o dovadă că pământul strămoșesc al Daciei este binecuvântat de Dumnezeu prin poezie. Atâta timp cât Republica Moldova va fi identificată în străinătate cu Poezia, cu Metafora adevărată, cu Frumosul nepieritor, această bucată de Țară va fi parte din întreaga familie a culturii universale. Victoria de față o dedic Țării care m-a înzestrat cu un dar deosebit, Limba Română. Prin inima ei pot să văd și să înțeleg adâncurile și tainele acestei lumi… uneori prea umană pentru a fi cuprinsă într-o poezie. Având o pondere internațională, acest concurs înseamnă o „cale” pentru celelalte popoare, menite să ne descopere Țara în Adevărul ei absolut. Cel al cuvântului nemuritor. Bucuria acestui succes vă este dedicată!”, a declarat Crina Popescu pentru EA.md.

„S-a născut pentru a fi poetă”. Sunt cuvintele rostite de nume notorii ale culturii noastre naționale, în cadrul lansării volumului de poezii „Sângele cuvântului”, semnat de Crina Popescu. Tânăra originară din satul Verejanu, raionul Telenești stăpânește cu desăvârșire arta exprimării, și în română, dar și în Italiană, iar poezia ei este o revelație lăuntrică, aranjată atent în versuri.

 

Absolventă a facultății de filosofie a Universității din Nisa, Franța, Crina este scriitoare, traducătoare, filosof, actriță și are la activ deja trei volume de poezie: Gânduri din gânduri (2009), Glontele de aur (2011), Sângele cuvântului (2015). Tânăra este laureată a Premiului Național pentru Tineret, secțiunea Literatură și Artă (2016), iar în primăvara anului 2020 poeziile Crinei Popescu au fost incluse în prestigioasa antologie Poeti del Nuovo Milennio a Confronto. Din 2016 Crina Popescu este membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova și unul dintre cei mai tineri membri ai Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.

 

Organizatorii, Asociația Culturală Pegasus Cattolica, au premiat-o pe moldoveancă, alături de alți patru tineri, pentru originalitatea operelor.  Premiul Internațional Montefiore este unul din cele mai importante concursuri de creație din Italia despre care s-a scris în ziarele naționale și internaționale, precum celebrul „Voice of America” al cărui redactor a fost Lino Manocchia, un important jurnalist american de origine italiană. Scopul concursului este de a promova cultura, stimulând creativitatea în rândul tinerilor și a adulților, dar și a descoperi noi talente, încercând astfel să-i identifice și să- i premieze pe cei care se disting în mod deosebit prin vocația lor artistică.

 

La acest concurs, participă autori consacrați din întreaga lume cu opere deja publicate sau inedite. Nume mari din literatura italiană se pot lăuda cu un premiu obținut aici. Printre premianții juriului se regăsește și euro-deputatul Marta Vincenzi cu opera „La promessa della sicurezza”. Premiul special pentru merite literare a fost acordat în acest an Prof. Lodovico Balducci, unul din părinții geriatriei oncologice din Statele Unite ale Americii. La ceremonia de premiere, la care vor participa autori din mai multe țări ale lumii, vor fi prezenți și oaspeți importanți. Premierea va avea loc Duminică, 26 septembrie 2020, ora 15:00 în incinta Teatrului Malatesta din Montefiore Conca.