Aseară am urcat, plină de frici, în barca celor doi actori care au reprezentat emoția vie: Marius Manole și Anatol Durbală. În premieră, Teatrul „Alexei Mateevici” a difuzat spectacolul „Eu sunt vântul”: o piesă de elită, în regia lui Sorin Militaru. Viață, plăceri, sens, conexiune, natură, valuri, liniște, suicid – toate se încâlcesc într-o discuție ca de la suflet la suflet, purtată de cele două personaje fără nume.

UNUL este marinar experimentat depresiv, văzând doar gri în tot ce-l înconjoară. Este impresionant monologul acestuia despre greutatea ființei depresive, despre lipsa de sens, despre chemarea liniștii și reconectarea cu natura:

Toate lucrurile pe care le-am spus… Știu că nimic nu ar trebui spus de fapt. Însă, însă eu trăiesc așa că sunt obligat să spun ceva.

CELĂLALT este novice în ale marinei și un pragmatic fără pereche. Cu o atitudine optimistă și cu simplitate în a vedea bucuriile vieții (un vin bun, o mâncare delicioasă, un prieten bun alături), acesta adresează întrebări și încearcă să înțeleagă ce se află în străfundurile sufletului unui sinucigaș, încercând să-i întindă o mână de ajutor.

Contrastul stărilor celor doi este de-a dreptul filosofic, căci personajele pot reprezenta cu același succes omul în cele două ipostaze ale sale: sincigașul care neagă viața și supraviețuitorul sociabil. Piesa surprinde două ființe umane prinse într-o situație extremă și demonstrează puterea iubirii.

Așadar, depresivul îl convinge pe pragmatic să pornească într-o călătorie pe-o mare zbuciumată, iar în timpul acesteia UNUL cade peste bord și, împotrivindu-se tuturor încercărilor de salvare, devine, conform panteismului, parte a naturii. CELĂLALT este disperat, singur, simțitor și extrem de contrariat:

– De ce-ai făcut-o?
– Pur și simplu am făcut-o. Am făcut-o pentru că eram atât de greu…

Coloana sonoră și imaginea scenică țin pasul cu dramatismul piesei și ajută publicul să se cufunde în peisaj, să devină una cu natura. Dacă îți dorești să simți, să te cufunzi în filosofie de viață, să auzi liniștea și chemarea naturii, mergi la Teatrul „Alexei Mateevici”!

Regie: Sorin Militaru
Scenografie: Irina Gurin
Coloana sonoră: Valentin Strișcov
Lumini: Vitalie Lașcu
Video Design: Cristian Oloi
Șef de producție: Ion Cataraga

Distribuie articolul: