O pauză de o săptămână de la rețelele sociale poate reduce sentimentele de anxietate și depresie, potrivit unui nou studiu publicat în revista Cyberpsychology, Behavior and Social Networking. Persoanele care au încetat să mai folosească platforme precum TikTok, Instagram, Twitter și Facebook timp de șapte zile au raportat un sentiment crescut de bunăstare, iar unii au spus că și-au eliberat aproximativ nouă ore pe săptămână pe care le-ar fi petrecut online.

„Timpul petrecut pe rețelele sociale este atât de omniprezent încât mulți dintre noi îl petrecem aproape fără să ne gândim din momentul în care ne trezim și până când închidem ochii noaptea”, Jeff Lambert, autorul principal al studiului și psiholog în sănătate și exerciții fizice la Universitatea din Bath. , a spus într-un comunicat.

„Știm că utilizarea rețelelor sociale este uriașă și că există tot mai multe preocupări cu privire la efectele asupra sănătății mintale”, a spus el. „Am vrut să vedem dacă pur și simplu a le cere oamenilor să ia o pauză de o săptămână ar putea aduce beneficii pentru sănătatea mintală.”

Lambert și colegii săi au împărțit 154 de participanți, cu vârste cuprinse între 18 și 72 de ani, care folosesc zilnic rețelele sociale în două grupuri – unul în care li s-a cerut să nu mai folosească toate rețelele sociale timp de o săptămână și unul în care puteau continua să o facă ca de obicei. La începutul studiului, au fost luate scorurile de bază pentru anxietate, depresie și bunăstare. Înainte de începerea studiului, participanții au raportat că petrec în medie opt ore pe săptămână pe rețelele sociale.

O săptămână mai târziu, participanții care au luat o pauză au avut îmbunătățiri semnificative în scorurile de anxietate, depresie și bunăstare decât cei care au continuat să folosească rețelele sociale ca de obicei. În plus, cei care au luat o pauză de o săptămână au raportat că au folosit rețelele de socializare pentru o medie de 21 de minute, comparativ cu o medie de șapte ore pentru grupul de control.

Participanții care au luat o pauză au fost mai susceptibili de a fi de acord cu afirmații de bunăstare precum „M-am simțit optimist în ceea ce privește viitorul” și „Am gândit clar”. Erau, de asemenea, mai puțin probabil să se simtă nervoși, îngrijorați sau să raporteze simptome depresive.

„Mulți dintre participanții noștri au raportat efecte pozitive ale absenței rețelelor sociale, cu o stare de spirit îmbunătățită și mai puțină anxietate în general”, a spus Lambert. „Acest lucru sugerează că chiar și o mică pauză poate avea un impact.”

Echipa de cercetare intenționează acum să studieze dacă alte grupuri pot beneficia de o scurtă pauză de pe rețelele sociale, inclusiv tinerii și cei cu afecțiuni fizice și mintale. De asemenea, grupul dorește să urmărească oamenii mai mult de o săptămână pentru a măsura dacă beneficiile durează în timp.

Dacă rezultatele durează, au scris autorii studiului, o pauză în rețelele sociale ar putea fi prescrisă ca opțiune disponibilă pentru gestionarea sănătății mintale.

„Desigur, social media este o parte a vieții și pentru mulți oameni, este o parte indispensabilă a cine sunt ei și a modului în care interacționează cu ceilalți, precum și pentru promovarea afacerilor în social media”, a spus Lambert. „Dar dacă petreceți ore întregi în fiecare săptămână făcând scroll și simțiți că vă afectează negativ, ar putea merita să reduceți utilizarea pentru a vedea dacă vă ajută.”

Distribuie articolul: