Efimia și Igor Climov sunt un cuplu de moldoveni, ajuns pe târâmuri americane acum un deceniu. Lupta pentru a-și învinge fricile i-a ajutat să reușească, peste câțiva ani, să-și lanseze propria afacere în orașul Peoria, din Arizona - un azil privat de bătrâni, unde beneficiarii se bucură de îngrijire non-stop și de servicii de cea mai înaltă calitate. Cum s-a născut proiectul „AZ Life Assisted Living Home”, aflăm dintr-un reportaj semnat de jurnalista Natalia Ghilascu.

Efimia Climov este originară din Mileștii Mici, iar după 10 ani de aflare peste ocean, locuința sa din Arizona este un azil privat pentru îngrijirea bătrânilor americani. Efimia este responsabilă zilnic de munca administrativă, evidența fișierelor medicale și coordonarea vizitelor pentru persoanele vârstnice, în timp ce soțul său face „magie” la bucătărie. Fiecare beneficiar deține câte o odaie privată, cu televizor, baie și tot de ce mai are nevoie.

Azil de bătrâni în Arizona, deschis de moldoveniMoldova Times Efimia Climov originară din satul Mileștii Mici a reușit să-și deschidă propria afacere în #Arizona. Acum, casă ei a devenit un #azil pentru îngrijirea bătrânilor americani, unde găsesc liniște, servicii de înaltă calitate și multă dragoste.

Posted by Natalia Ghilascu on 13 Iunie 2017

„Ne-a fost un pic greu, pentru că nu am cunoscut limba engleză. Nu am vorbit deloc. Am ajuns aici ca și turiști, dar din fericire am cunoscut oameni buni, care ne-au ajutat să ne încadrăm în comunitatea românilor, care ne-au ajutat să găsim serviciu și să putem munci acolo unde nu ne trebuia limba engleză. Eu sunt o persoană ambițioasă, rezistentă, nu mi-e frică de greutăți, oricând și oriunde pot să încep de la zero.

1400681_535705866517623_1687648955_o

17884195_1508858042492346_3809417030440307411_nCând am văzut pentru prima oară sistemul caselor de bătrâni, m-am întebat cum pot copiii să-și lase părinții la astfel de case. Dar să știți că acest lucru merită într-un asemenea sistem. Copiii trebuie să-și trăiască propria viață, ei au copiii lor și nepoții pe care trebuie să îi îngrijească și crească. Este aceeași casă unde trăiți voi, însă există o licență pentru a putea îngriji de bătrâni. Ei sunt parte din familia mea. Bătrânii sunt ca niște copii și eu am grijă de ei.

Din păcate, bătrânii din Moldova, cu pensiile pe care le au, nu-și pot permite astfel de servicii.

Ca să-ți faci o casă de bătrâni în Moldova, nu ai posibilitatea, dacă nu deții legături la nivel înalt, care să te ajute să îți faci actele necesare; dacă nu ai bani, nu poți să faci nimic în RM. Aici este foarte ușor să-ți faci un business. Dacă ți-ai propus să faci ceva, deschizi internetul și afli tot. Dacă te-ai dus la oficiul cutare, ești ajutat. Oamenii îți mulțumesc mereu și îți întind o mână de ajutor atunci când vrei să faci ceva. În Moldova, trebuie să dai mită pentru orice vrei să faci, însă aici ți se deschid ușile. Dacă ai nevoie de bani și ți-ai făcut o istorie de credit foarte bună, ți se oferă și alți bani. Dar sunt mândră că m-am născut în Republia Moldova.

fdb

Odată pe an, suntem controlați de Ministerul Sănătății și avem de semnat în fiecare zi, într-o agendă, ce i se administrează fiecărui rezident. Avem niște mape foarte mari. Nu este simplu, dar această muncă poate fi îndeplinită.

15078882_1349699901741495_6814456473380739613_nLe oferim bătrânilor un program de jocuri, de manichiură, de coafură o dată pe săptămână. Dacă vor să iasă cu copiii, nu e nicio problemă, își pot face singuri programul. Nu este o închisoare, este o casă obișnuită, unde au parte de 24 de ore de îngrijire. 

Eu locuiesc în această casă și bătrânii sunt parte din familia mea. Îmi place cum sunt îngrijiți bătrânii în America. Ei trăiesc o viață foarte frumoasă și este foarte important să-și trăiască frumos ultimii ani din viață. În Moldova, bătrânii sunt oameni care au muncit toată viața și ajung să nu aibă bani pentru medicamente. Toți moldovenii știu ce înseamnă asta. 

Dacă Guvernul ar avea grijă de bătrâni, de populația sa, ar putea plăti pentru îngrijirea bătrânilor. Mi-am zis odată că poate plecăm acasă să implementăm acest sistem. Altceva este că bătrânii noștri sunt mai independenți, pentru că au muncit mai mult toată viața lor, au trecut prin mai mult stres, prin mai multe griji.

Americanii nu sunt invidioși, nu se uită în curtea vecinului. Trebuie să te bucuri de succesul aproapelui tău, de succesul persoanelor care au reușit ceva în viață”, spune eroina poveștii, în reportajul semnat de Natalia Ghilascu.

Sursa: Natalia Ghilascu

Foto: captură video, AZ Life Assisted Living Home