Magnetismul și inteligența acestei femei au fost apreciate până și în Statele Unite ale Americii, unde a reușit să convingă Institutul de Dezvoltare Internațională „Leavitt Institute" din SUA să devină donator pentru un program menit să schimbe starea de lucruri în instituțiile guvernamentale din RM. Vorbim despre Tatiana Iurco - avocata carismatică despre care scriam încă acum 2 ani. Multe s-au schimbat de atunci: Tatiana a văzut cum funcționează programele UNICEF pe continentul african, a absolvit o școală de Economie și Drept din Letonia, a devenit parte a unui proiect de leadership lansat de Michelle Obama și și-a sădit în inimă încă un vis: acela de a obține Nobelul pentru promovarea educației printre femei.

Dragă Tatiana, a trecut mult timp de când nu ne-ai mai împărtășit din experiențele tale. La ultimul interviu, erai stabilită la București. Ce lucruri importante s-au întâmplat în viața ta de atunci?

Am călătorit și locuit în diferite colțuri ale lumii, dar cea mai importantă destinație pentru mine a fost continentul african. Am făcut cunoștință cu activitatea UNICEF. M-a impresionat bunătatea oamenilor de acolo – un fenomen aparte. Sunt fericiți prin faptul că există.

Recent ai lansat Tatiana Iurco Honors Attorney Fellowship. Cum ți-ai dori să fie perceput acest program juridic și care e scopul său, odată cu lansarea lui în spațiul academic din Republica Moldova?

Acest program este inspirat din SUA și reprezintă o rotație profesională de care am beneficiat și eu. Ideea a pornit din necesitatea de a le oferi o pregătire temeinică tinerilor care urmează să fie angajați într-una din instituțiile de stat, deoarece efortul lor e mai eficient, dacă se știe exact ce instituție este în puterea actului de decizie asupra unui fapt sau a acționa.

Astfel, vor alege o evoluție profesională între instituțiile partenere, în departamentul juridic, câte 2 luni, iar ulterior vor elabora proiecte de îmbunătățire a activității acestora. Programul este remunerat, iar participanții vor fi angajați în acest program timp de 9 luni, vor fi implicați în activități interactive cu profesioniști moldoveni și străini, vor învăța să „citească” și „scrie” legi, vor beneficia de o vizită de studiu la Parlamentul European sau Curtea de Justiție. Participanții vor avea un mentor în cadrul instituției și vor fi implicați în activități depline ale instituției vizate. Implicarea activă este un element foarte important și va fi evaluat de comisia donatorului, iar instituția ce nu se va conform, va fi notificată și, dacă va fi necesar – eliminată din program. Este foarte important ca instituțiile să-i perceapă pe acești participanți drept angajați, chiar dacă nu îi remunerează direct.

O componentă de importanță deosebită și foarte valoroasă este networking-ul, participanții beneficiind de întrevederi cu personalități de renume și experiență vastă în diferite domenii. Prin comunicarea intensă, vor lua cunoștință cu activitatea instituțiilor și vor evolua mecanismul funcționalității acestora.

Proiectele elaborate pentru îmbunătățirea mecanismului de lucru în cadrul instituției sau o altă cercetare ce poate fi utilă pentru anumiți parteneri, organizații internaționale, vor fi realizate de participanți sub formă de expertiză și transmise donatorului ca recomandare. Astfel, dacă donatorul programului a solicitat o cercetare mai amplă, participantul ar putea beneficia de remunerare, cât și de șansa includerii în grupul de experți pentru anumite domenii.

Programul este finanțat de Departamentul de Stat al SUA. Ambasada SUA în Moldova ne-a oferit o vizită în departamentele Administrației de Stat, unde am luat cunoștință cu activitatea acestor departamente și gestionarea programului.

Cum ai reușit să convingi Institutul de Dezvoltare Internațională „Leavitt Institute” din Statele Unite ale Americii să devină donator/partener pentru un proiect dedicat „celei mai sărace țări din Europa” și cu deja uneia dintre cele mai corupte de pe continent.

Prin persuasiune și credibilitate. Am insistat să le comunic ideea mea și, în final, dl. Leavitt a acceptat, fără ezitare.

Este un proiect win-win, deoarece participanții, în cadrul programelor din Institut, au nevoie de sustenabilitate și de experiență profesională, iar instituțiile au nevoie de angajați profesioniști și bine instruiți. Suntem o echipă foarte bună și ne sincronizăm foarte bine în activități și planificare. Din păcate, alte instituții din Moldova au fost mai sceptice în privința suportului, dar suntem siguri că se vor alătura după prima ediție, să creștem calitativ impactul social împreună. Totuși fiecare are meritul său.

Cine sunt potențialii candidați ai programului și ce calități/succese academice trebuie să posede? Am dori să știm de asemenea ce beneficii vor obține absolvenții tăi.

Individualitate, profesionalism și corectitudine. Avem foarte mulți aplicanți, însă doar 10 vor beneficia de acest program.

Succesul nu poate fi măsurat doar prin calități sau activități, dar și prin planuri de viitor. Pentru mine e important ca participanții să lucreze atât independent, cât și în echipă. E important ca experiența pe care și-o însușesc, să poată fi implementată în activități și proiecte sociale și să fie conștienți de faptul că pe viitor, performanțele lor profesionale trebuie recompensate la adevărata lor valoare.

Știm că răspunsul la această întrebare nu poate fi nicidecum scurt și concis. Și totuși, ce ți-ai dori să se schimbe în școala de Drept de la noi?

Prin comparație cu alte 3 școli pe care le-am absolvit, afirm cu certitudine că școala de Drept e foarte bună în Moldova. Dar sunt elemente pe care le-aș modifica, desigur.

Aș schimba abordarea față de studenți, aș moderniza curricula (spre exemplu: proprietatea intelectuală în domeniul high-tech), aș include o platformă de intranet, aș pune accent pe practică, adică aș opta pentru ca studenții să-și aleagă practica nu doar pentru că e necesar, dar și cu potențial de angajare și, nu în ultimul rând, aș încuraja să meargă la studii persoanele trecute de vârstă „tradițională” de înmatriculare.

Povestește-ne despre motivul pentru care ai acces la Riga Graduate School of Law and Economics.

În copilărie am învățat că, ceea ce e în suflet, inimă și rațiune nu-ți poate fi luat de nimeni, iar timpul petrecut în a învăța este o investiție. Îmi doream să mai fac un program de master și am ales programul încă anul trecut, însă nu aveam timp și nu era momentul potrivit pentru a depune actele. Am depus actele cu doar 50 de minute înainte de termenul limită.

Sunt foarte entuziasmată de modul în care este combinat programul, cu economie și drept, organizare internă, vizite de studii și cercetări aferente. Riga este un oraș care m-a cucerit imediat. E foarte liniștit, verde și romantic.

„Republica Moldova – țara cu atâția oameni care acced la Drept și unde există atât de multă nedreptate.” Este programul tău o încercare de a dărâma această afirmație atât de des rostită în popor?
Recunosc că îmi doresc schimbări, însă lucrurile nu se pot întâmpla peste noapte. Sunt adepta principiului „încet, dar sigur”. Programul are, în primul rînd, obiectivul de eliminare a analogiei dintre cariera de funcționar și stigma de „corupt”. Iar apoi de a orienta atât instituția beneficiară, cât și participantul în funcționarea prosperă și corectă a instituției.

Admiterea la Harvard School of Law este de 17% anual, iar ca să ajungi să lucrezi la NASA e de 40 ori mai complicat decât examenul de admitere la Stanford University. Vorbim, bunăoară, de o selecție în fiecare profesie, nicidecum de afacere sau „că așa trebuie”. Fiecare dintre noi trebuie să beneficieze de o orientare profesională încă din liceu, să posede cunoștințe despre profesia ce urmează s-o urmeze și gradul de angajare și menținere în cadrul instituției. Să fie o concurență la angajare, nu ieșire din diferite situații personale.

Cineva mi-a dat un sfat pe care îl respect mult: „Tatiana, dacă o să mai faci doctorate și masterate, riști să fii considerată supracalificată în țara noastră și nu te va promova nimeni, din frică”. Din păcate, cunosc multe persoane care ar putea face multe lucruri bune, însă nu li se permite. Aceștia vor avea cu siguranță o altă șansă.

Cât despre nedreptate, cred că dacă cetățenii s-ar informa singuri mai calitativ, ar fi mai implicați și uniți pentru o cauză comună determinată și acceptată, să nu se admită fărădelegi, gradul de justiție ar fi mai substanțial. Integritatea socială este foarte importantă într-un stat de drept, deoarece atunci oamenii au ce pierde.

Cred că a venit momentul oportun ca să întrebăm despre cine e mentorul juridic al Tatianei Iurco și dacă ești pregătită să crești profesioniști care mai apoi ar putea să-ți devină aliați.

Noi, oamenii, ne putem alege prietenii. Întotdeauna îmi aleg să fiu înconjurată de oameni inteligenți. E ca și cum ai citi cărți, chiar și în lipsă de timp. Am avut mai mulți mentori pe parcursul carierei profesionale și anume oamenii la care mi-am dorit foarte mult să ajung și să câștig aprecierea lor.

Toți acești oameni cred în mine și mă bucur nespus când îmi consultă sau ascultă părerea. Mentorii la care mi-am dorit să ajung și acum îmi sunt ca o familie. Mă refer la Alexandru Țurcan – un reper profesional deosebit și minuțios la detalii, Iulia Furtună – o profesionistă desăvârșită și un mentor personal iscusit, Vladimir Cebotari – persoana care mă „ține cu nasul în cărți și capul în provocări”. Mă mândresc cu ei!

Am o presimțire: visul avocatei Tatiana Iurco nu se înscrie între hotarele Republicii Moldova. Ce planifici să realizezi în perioada următoare?

Acum sunt implicată în multe proiecte de leadership feminin, inclusiv în proiectul doamnei Michelle Obama. Visul meu probabil nu înscrie acum, din cauza criteriului de vârstă pentru Președinție (!), însă acțiunile echipei noastre vor înscrie experiența străină valoroasă în percepția și necesitatea întregii comunități.

Îmi doresc sa realizez proiecte unde aș putea să declin necesitățile oamenilor, prin șanse. Societatea se menține pe 3 piloni: justiția, medicina și educația. La acest capitol toți suntem responsabili de acțiunile sau inacțiunile noastre.

Adițional, lucrez la un proiect IT unic, dedicat profesioniștilor din domeniul juridic, extins pe tot mapamondul. E complicat, însă nu imposibil. Cine știe, poate ajunge și sa fie finanțat de cei din Silicon Valey?

Și… Harvard, alături de Premiul Nobel pentru promovarea educației printre femei.

Îți mulțumim pentru timpul dedicat acestui interviu. Să ai parte de mult succes!

Foto: Arhiva Personală

Distribuie articolul: