Dorina Danalachi, este o tânără originară din sudul Moldovei, satul Crăciun, care de mai bine de 10 ani se află în Italia. A muncit în diverse funcții, dar a făcut-o mereu responsabil și cu multă dăruire. Pandemia însă i-a confirmat o stihie care o măcina de mai multă vreme, și anume mașina de brodat. Ricama (brodat în traducere din italiană) și DOR de la Dorina au făcut și numele cu care moldoveanca este cunoscută de toți vorbitorii de română… și nu doar, din regiunea Carpi-Modena, Italia.

Niciodată nu a spus NU muncii

„De la vârsta de 19 ani am venit în Italia, unde mă aflu și la moment, alături de mama și o sora din cele două pe care le am. La început nu înțelegeam ce caut eu aici, dar mai apoi, văzând ce se întâmplă în Moldova mea, mi-am dat seama ca e mai greu acolo. Deși eram printre străini, încetul cu încetul am intrat în ritm și am muncit să am bănuțul meu. Niciodată nu am spus NU muncii, dar, totodată, ceva mă măcina înăuntru. Abia după 10 ani mi-am dat seama că poate nu e ceea ce mi se potrivește… probabil totuși în viață tot ce ni se întâmplă e cu un scop”, ne povestește Dorina

Mașina de cusut o inspiră

„Cu părere de rău sau din fericire, aceasta pandemie mi-a oferit timpul necesar pentru a lua hotărârea fermă – mă apuc de cusut la modul serios. Intrasem deja în lumea broderiei la mașină, dar până să ajung la asta… câtă cruciuliță cu acul am pus pe stofă e-he-heee. Mașina de cusut mă inspiră de când eram pitică. Bunica mea era croitoreasa satului, făcea orice tip de îmbrăcăminte, pe atunci foarte puțini aveau mașină de cusut. Îmi aduc aminte și azi cum mi-am făcut singură în clasa I, primul meu șorț. Eram mândră de mine, nu scăpam nici o activitate de creație din cadrul școlii, eram mereu prima pe listă și mereu foarte creativă . Tocmai acum îmi dau seama de unde mi s-au tras toate astea, le-am clădit cu anii”, ne mai spune moldoveanca.

 

Fericirea de a personaliza măștile oamenilor

„Acum munca mea e asta și nu pot reda cât de fericită sunt atunci când clienții mei se bucura enorm de ceea ce pot să le ofer. În această perioadă am realizat peste 1000 de măști personalizate: cu nume, cu desene, albe, negre și de care vrei. Mi-am deschis o pagina pe facebook și de acolo lumea mă găsește foarte ușor. Persoane străine, mulți moldoveni și români din apropiere și chiar din orașe la zeci de km vin să le cos. Am realizat măști personalizate în număr mai mare pentru fabrici, mai nou am propuneri de la ateliere de diferite tipuri. Lucrez de acasă, din camera mea magică, și eu zic că e plină de jucării”, ne mai povestește Dorina Danalachi.

 

Binele se face din inimă

„Ceea ce mă doare mult e sărăcia din Moldova mea sau „săracul din Moldova mea” mai bine zis. Eu nu sunt bogată, dar muncind până în zori, aș vrea să ajut cu ce pot, cu ceea ce îmi poate oferi puterea mea, ceea ce știu eu să fac cu drag și simt că cineva are nevoie de puțin. Am ajuns să trăim zile când e nevoie de protecție, de măști pe față, permanent. Eu sunt gata să ajut, să realizez un număr de măști pentru a le trimite celor care nu au posibilitatea să și-o cumpere (mai bine să-și ia o pâine) – doar dați-mi de știre. Simt că trebuie să fac asta, puțin, dar din inimă”, recunoaște tânăra moldoveancă, stabilită în Italia.

Cu acest îndemn, Dorina așteaptă mesajele voastre pe pagina sa RicamaDOR Dorina – acolo unde îi puteți scrie direct și vedea tot iese din mâinile talentate și de la mașina moldovencei noastre.