Micuța a fost diagnosticată cu cancer agresiv când avea doar 4 luni. Mama ei, care a dat naștere unor gemeni, a fost vigilentă. Nu mulți părinți ar da atenție unei străluciri aparte în ochiul copilului. Dar așa mama a aflat că fiica ei are cancer, depistat în strălucirea ochilor unui bebeluș.

Când dai naștere unor gemeni, poți spune că ți s-a dat lumea peste cap, dar o mămică s-a dovedit stăpână pe situație. O strălucire deosebită în ochiul fiicei sale a alertat-o și femeia a dus-o pe micuța Indiana la doctor, la control.

Așa a aflat că fiica ei are o formă rară de cancer agresiv, la ochi. Forma de cancer se numește retinoblastom. Alison Lawler, din Croydon, sudul Londrei, susține că ochii fiicei sale erau ca de pisică, informeaza The Sun.

O strălucire aparte în ochiul fiicei sale a alertat-o pe femeie

„Ochiul ei era ca de pisică sau ca o mărgea. Dar nu tot timpul, ci în anumite lumini. Înainte să fie diagnosticată, glumeam cu soțul spunând că Indiana e șașie”, a mărturisit femeia. Potrivit clickpentrufemei.ro, sora geamănă a Indianei, Aurelia, nu are cancer, dar medicii o monitorizează, pentru orice eventualitate.

Micuța Indiana are 17 luni acum și urmează chimioterapie. Din fericire, tumoarea ei s-a micșorat. Pentru a îmbunătăți vederea ochiului afectat de cancer, părinții îi pun un plasture pe ochiul sănătos. Ca la pirați, am putea spune. Așa ochiul bolnav se va învăța să vadă mai clar și mai la distanță.

Ce este retinoblastomul la copii

Este o formă rară de cancer la ochi. Poate apărea ca o strălucire albicioasă pe iris sau ochi întredeschiși. Boala nu este ereditară. Trebuie depistată la timp pentru ca vederea să nu fie agravată. Jumătate din copiii diagnosticați cu retinoblastom își pierd ochiul bolnav pentru a împiedica răspândirea cancerului.

Retinoblastomul este un tip rar de cancer care afectează copiii cu vârste sub 6 ani. În Anglia se nasc, anual, 50-60 de bebeluși care suferă de retinoblastom. Poate afecta un ochi sau pe ambii. Este cea mai tratabilă formă de cancer la copii. 98% din ei supraviețuiesc dacă sunt tratați la timp.

Simptome retinoblastom la copii

  • ochi albicios sau strălucire albicioasă
  • ochi întredeschis (când te chinui să privești printre gene)
  • ochi rosu, umflat sau iritat
  • schimbarea culorii irisului
  • nu apar ochii roșii în nicio poză
  • vedere deteriorată (ceea ce e anormal la bebeluși și copii)

SURSA

Distribuie articolul: