O echipă de ingineri și arhitecți vrea să construiască în Dubai un hotel care seamănă cu satelitul Pământului, oferindu-le turiștilor șansa de a simți cum e să pășești pe suprafața lunii.

Antreprenorii din turismul spațial sunt convinși că într-o zi vom face călătorii de agrement în spațiu. Deocamdată, omenirea se străduiește să ajungă din nou pe lună, însă echipa de la Moon World Resorts are altă viziune: să o aducă aici, pe Pământ.

Ei plănuiesc construirea mai multor hoteluri cu formă sferică, în fapt niște versiuni ale lunii, în mai multe locuri de pe planetă. Primul dintre acestea ar urma să fie ridicat în Dubai, relatează CNN.

Fiecare sferă va fi o replică la 360 de grade, la scară redusă, a lunii, cu suprafața brăzdată de cratere de impact. În funcție de localizare și de avizele de construire, sferele pot avea o înălțime de 224 de metri și o circumferință de 623 de metri.

Și Europa va avea o „lună”

Potrivit autorilor proiectului, fiecare hotel va fi „o destinație de lux și perfect integrată, cu o mulțime de componente în interior”, precum centru de conferințe, restaurante, spa, toate cu aspect selenar. Spațiile interioare vor evoca o navetă spațială, iar principala atracție va fi simularea mersului pe lună.

„Vă dăm posibilitatea de a merge pe ceea ce veți crede că este suprafața lunii”, promite antreprenorul Michael R. Henderson, co-fondator al Moon World Resorts.

Moon World Resorts este un proiect la care se lucrează de două decenii și are de înfruntat „uriașe provocări tehnice”, însă Henderson și co-fondatoarea Sandra G. Matthews colaborează cu ingineri și arhitecți independenți pentru a transforma acest concept în realitate.

Cele patru hoteluri sferice vor fi în America de Nord, Europa, Orientul Mijlociu și în nordul Africii. Henderson intenționează ca fiecare dintre acestea să fie operat pe baza acordării licenței unor investitori, asigurând necesarul pentru investiții și dezvoltare.

Emiratele Arabe Unite, în special Dubai, au fost desemnate „capul de afiș” pentru deschiderea primului complex Moon World Resorts, întrucât reprezintă o destinație foarte populară pentru turiști și găzduiește multe proiecte moderne de infrastructură. Henderson a sugerat că există și alte opțiuni de luat în calcul, însă nu a dorit să ofere detalii.

Antreprenorul își propune ca fiecare hotel Moon World Resort să devină o atracție turistică în sine, asemenea muzeului Guggenheim din Bilbao și clădirii Burj Khalifa din Dubai, nu doar o unitate de cazare.

Cât costă să mergi „ca pe lună”

Turismul spațial oferă în prezent prețuri inaccesibile pentru majoritatea clienților interesați. Virgin Galactic, de exemplu, a început să vândă bilete pentru călătorii suborbitale cu 450.000 de dolari.

Henderson dă asigurări că Moon World Resort va aduce tarife mult mai mici – de exemplu, turiștii ar putea plăti 500 de dolari ca să trăiască experiența de a păși pe lună.

Deși costurile pot bloca multe proiecte futuriste la faza de concept, antreprenorul stabilit în Canada spune că modelul licenței este viabil. „Scopul pentru un licențiator cum suntem noi este să găsească un licențiat. Iar când îți asiguri licențiatul, atunci ai banii pentru proiectele care există deja, fiindcă nu vorbim de companii mici, vor fi companii internaționale mari”, a explicat el.

Acesta speră că până la sfârșitul acestui an va avea primul licențiat care ar urma să investească cinci miliarde de dolari. Dacă îi va ieși această mișcare, deschiderea primului hotel selenar ar urma să aibă loc peste cinci ani, în 2027.

Distribuie articolul: