Un copil în vârstă de doar un an și jumătate s-a ales cu o sperietură zdravănă, după ce a fost la un pas să fie atacat de un cal la mini grădina zoologică din localitatea Bardar, raionul Ialoveni. Incidentul s-a produs duminică, 11 aprilie, în jurul orei 15:00. Administrația zooclubului susține că anume acest cal ar fi cel mai blând dintre toate animalele, însă căciula cu moț de culoarea roz pal pe care o purta copila l-ar fi deranjat, informează AGORA.md.

Tatăl fetiței a povestit pentru jurnaliștii AGORA că soția sa împreună cu copila se aflau la circa un metru distanță de animal. Din motive necunoscute pentru părinți, calul s-a apropiat de micuță și i-a „smuls” căciula din cap.

„În parc erau foarte multe persoane. Noi stăteam la un metru de acel gard, iar la un moment calul atât de brusc s-a năpustit. Copilul avea o căciulă de culoare ros, nu era o culoare pronunțată. Fetița era în brațe la mama ei. Noi am avut un șoc. Copilul a suferit un cucui”, ne-a declarat Veaceslav.

Bărbatul spune că în urma incidentului s-a adresat imediat administrației grădinii zoologice.

„Noi am plecat la administrația zooclubului. Aceștia ne-am spus că astfel de cazuri la ei nu s-a mai înregistrat și ne-am spus că vor izola acest cal. Peste un timp, când am mai trecut pe acolo, animalul era la locul lui. De parcă nimic nici nu s-ar fi întâmplat. Administratorul nu a făcut nimic pentru ca asemenea cazuri să nu se mai repete. (…) Ne-am gândit să scriem o plângere la poliție, dar nu avem încredere în oamenii legii”, a mai adăugat bărbatul.

Jurnaliștii AGORA au contactat administratoarea grădinii zoologice de la Bardar. Diana Rotaru a precizat că animalul imediat după incident a fost izolat, iar a doua zi au fost chemați muncitorii pentru a instala un al doilea gard de protecție.

„Este pentru prima oară când la noi se întâmplă asemenea caz. El este cel mai blând cal. Acest cal este mândria noastră. Nu am avut anterior niciun incident. Noi am izolat calul. Am chemat astăzi constructorii pentru ca să instaleze încă un gard dublu de protecție. Ceea ce vizitatorii noștri o să piardă ocazia să mângâie și să hrănească calul. Acesta este cel mai blând căluț de la fermă”, susține Diana Rotaru.

Administratoare spune că reacția animalului a venit după ce a zărit un detaliu la căciula copilei.

„A fost o provocare pentru el pentru că nu i-a plăcut căciula fetiței. Fetița avea o căciulă cu un moț, ceea ce pentru el este ceva neobișnuit. De aceea eu pe teritoriu nu permit să fie persoane cu baloane, jucării, trotinete, pentru că pentru animale asta este o provocare, o frică. Peste tot în zooclub este menționat că vizitatorii să nu se apropie prea aproape de animale. Mai era acolo un copil care punea mâncarea pe gard. Nici asta nu este corect. Animalul în orice secundă poate reacționa diferit. (…) Eu cu acest cal am fost și la Moldexpo, noi cu acest cal plimbăm nunțile în Chișinău”, a mai adăugat administratoarea.

Reprezentanții grădinii zoologice au declarat că calul ar urma să mai fie izolat încă câteva zile, timp în care se va finaliza lucrările de montare a gardului dublu.

„Până nu hotărâm problema cu gardul de protecție, calul va sta închis. Avem câteva fete de 10-11 ani care se ocupă cu hipism și stau toată ziua și îi fac cosițe acestui cal. El nu este agresiv. A fost o reacție la căciula fetiței”, spune Diana Rotaru.

Animalul are în jur de zece ani, iar la grădina zoologică de la Bardar este de circa șapte ani.

Distribuie articolul: