Numit hiperbolic de la „Luceafăr” la „Poet nepereche”, Eminescu rămâne în cultura națională drept un mare poet liric și un liant al românilor de pretutindeni. Lucrurile și scrierile care au aparținut poetului sunt de o valoare rară - iată de ce vor și costa mult în cadrul unei licitații cu strigare.

O celebră galerie de artă din România scoate la mezat mai multe obiecte, dar și scrieri originale ale poetului, prețul cărora pornește de la câteva sute de euro și ajunge la câteva mii.

Licitația colecției „Mihai Eminescu” conține obiecte de o mare încărcătură emoțională, legate de destinul poetului: o fotografie rară de Bernhard Brand din biblioteca Petre Popescu Gogan (arhivar al Academiei Române) reprezentând un portret de la 19 ani (preț de pornire: 800 euro); din aceeași colecție o fotografie inedită a Veronicăi Micle (preț de pornire: 800 euro). Acestora li se adaugă cartea de vizită a poetului ca prim redactor al ziarului „Timpul” (preț de pornire: 200 euro).

fotografie de la 19 ani

fotografie inedita Veronica Micle

cartea de vizita a lui M. Eminescu

O piesă inedită este și cufărul marcat „M. Eminovici” (preț de pornire: 5.000 euro). Acesta a aparţinut marelui poet de-a lungul întregii sale vieţi. Călător în ţară şi în Europa, de la vârsta de 8 ani, Eminescu transforma banalul geamantan într-un tovarăş nelipsit.

cufarul lui Mihai Eminescu

Tot în seara de 22 iunie vor fi prezente în licitație numeroase ediții princeps. Dintre acestea amintim: „Poesii de Mihail Eminescu”, Bucureşti, editura Socec, 1884, ediţia Princeps în coperta originală, piesă bibliofilă de raritate extremă (preț de pornire: 6.000 euro). Această ediție conține, după cum nota Titu Maiorescu în prefață: “Scrierile poetice, chiar și cele începătoare, ale unui autor, care a fost înzestrat cu darul de a întrupa adânca sa simțire și cele mai înalte gândiri într-o frumusețe de forme, sub al cărei farmec limba română pare a primi o nouă viață.”

Poesii de Mihail Eminescu, Bucuresti, editura Socec, 1884, editia Princeps in coperta originala

De mare însemnătate culturală sunt și: „Poesii”, colecția tuturor edițiilor Maiorescu (edițiile I-XVI, 1883-1936), singura de acest fel completă (preț de pornire de 9.000 de euro); Almanachul „România Jună”, anul I, conținând princepsul poeziei „Luceafărul”, cu coperta originală, 1883 (preț de pornire: 1.000 euro), Revista „Familia” anul V, conținând princepsul poeziei „Domnului F.J.”, 1869 (preț de pornire: 600 euro),  Veronica Micle, „Poesii„, ediție princeps, 1887 (preț de pornire: 1.500 euro).

Mihai Eminescu, Poesii, colecția completă a tuturor editiilor Maiorescu

Printre rarități mai menționăm și: „Convorbiri literare”, anii I-XXV, cuprinzând majoritatea primelor apariții literare ale clasicilor români din a doua jumătate a sec. XIX, printre care Eminescu, Creangă, Alecsandri, Negruzzi etc, 1867-1892 (preț de pornire: 5.000 euro); o scrisoare redactată şi semnată olograf de Căpitan Matei Eminovici (Eminescu) către editorii Șaraga, 1897 (preț de pornire: 1.700 euro); George Călinescu, „Viața lui Mihai Eminescu”, ediția I, 1932, un exemplar ce poartă autograful Reginei Maria (preț de pornire: 600 euro).

Convorbiri literare, anii I-XXV, cuprinzand majoritatea primelor aparitii literare ale clasicilor romani din a doua jumatate a sec. XIX Scrisoare redactata si semnata olograf de Capitan Matei Eminovici (Eminescu) catre editorii Saraga, 1897

Foto: Artmark.ro