O echipă de medici moldoveni ar fi mințit că a operat pe creier o copilă de doi ani și au primit bani „drept mulțumire” de la părinții copilului. Ulterior, fetița a fost operată cu succes la București. Cazul a fost relatat pe Facebook de o apropiată a familiei, însă femeia a refuzat să facă publice numele medicilor și denumirea spitalului.

În lipsa acestor informații, autoritățile spun că nu pot demara o investigație și pedepsi vinovații, dacă aceștia există.

Istoria a fost relatată pe Facebook de o cunoscută a familiei, pe nume Elena Druță. Femeia scrie că în toamna anului 2018, o fetiță de doi ani urma să fie operată contra unei tumori benigne pe creier, la un spital public din țară.
„Intervenția chirurgicală s-a desfășurat în unul din spitalele publice de către un medic neurochirurg pediatru. Operația a durat 6 ore. După operație, ca să explice părinților ce a reușit să facă, medicul a luat RMN-ul de până la operație și le-a arătat cu degetul pe imagini acea parte de tumoare, care potrivit lui, a reușit să o scoată. A mai afirmat că a încercat să facă mai mult, dar că tipul de tumoare era extrem de complicat și riscurile erau extrem de mari. După operație alt RMN nu a fost făcut. Părinții i-au mulțumit medicului, medicului asistent și anesteziologului. Mulțumirea a fost exprimată prin sume de bani. Imediat după operație s-a discutat și despre faptul că fâșia de craniu care a fost scoasă ca să poată fi făcută operația nu a fost pusă la loc. Medicul i-a liniștit zicându-le că fetița va crește, craniul va continua să se dezvolte și acea gaură se va acoperi în mod natural”, scrie femeia.
Ulterior, o nouă rezonanță magnetică a arătat că tumoarea fetiței se extinde, iar în Moldova aceasta nu ar mai avea șanse. Apelând la niște medici din străinătate, părinții copilei au fost anunțați că de fapt în timpul intervenției din Moldova fetiței nu i s-ar fi extirpat tumoarea.
Fetița a fost operată cu succes la București, contra sumei de 7000 de euro. Ea a început a merge și a vorbi la scurt timp după operație (pentru întreaga istorie, accesați postarea atașată).
Am încercat să aflăm de la Ministerul Sănătății dacă autoritățile s-au autosesizat în urma postării. „La Minister nu a fost depusă nicio petiție pe acest caz. De asemenea, am solicitat detalii de la persoana care a postat despre acest caz, însă ea a refuzat să ofere detalii, iar fără de ele nu putem investiga cazul”, ne-a comunicat purtătoarea de cuvânt a MSMPS, Cristina Stratulat.

Sursa: Agora.md 

Distribuie articolul: