O coloană de blindate rusești a fost distrusă cu ajutorul unui copil de doar 15 ani. Potrivit Digi24, coloana de blindate se îndrepta către Kiev, oarșul pe care voiau să-l cucerească. 

Conform sursei acest caz a avut loc la începutul invaziei, numai că soldații lui Vladimir Putin care se aflau în această coloană nu au mai ajuns în apropierea capitalei. Băiatul de 15 ani și-a folosit drona pentru a localiza trupele invadatoare și a comunicat poziția militarilor ucraineni care au reușit să distrugă coloana de blindate. Copilul de 15 ani a exersat zborul în fiecare zi la casa sa de lângă Kiev.

Vara trecută, Andrii Pokrasa strânsese suficienți bani pentru a cumpăra o dronă. 

„Mi-e frică de înălțime, dar ador să zbor. Îmi place să fac poze de sus”, spune Andrii Pokrasa.

Dar în februarie, satul lui Pokrasa s-a trezit pe linia de război a Rusiei. Tancuri rusești au fost observate în timp ce înaintau. Armata ucraineană nu știa localizarea exactă, așa că a început să caute un pilot de dronă.

Jeff Semple, corespondent Global News: Dronele sunt o unealtă război de mai mulți ani, dar Ucraina a asistat la o proliferare a acestor drone printre consumatori, care pot fi deținute și operate de aproape oricine, de aproape oriunde, oferind armatei ucrainene mii de ochi pe cer.

Proprietarul magazinului de drone spune că atunci când Rusia a invadat, armata ucraineană nu avea nicio dronă cu rază scurtă de acțiune, așa că a lansat un apel pe Facebook către civilii care dețineau drone pentru a ajuta la localizarea forțelor rusești. Răspunsul a fost copleșitor.

„Dacă nu aveam astfel de operatori și drone care pot ajuta armata ucraineană, cred că Kievul ar fi fost deja ocupat de soldații ruși”, a declarat Taras Troiak. 

Mai mult de 1.000 de civili au răspuns cererii de ajutor, inclusiv cel mai tânăr voluntar, Pokrasa. Rușii erau la doar câțiva kilometri depărtare, dar armata avea nevoie de coordonatele exacte. Pokrasa era singurul operator de dronă cu experiență din oraș.

„Eram foarte speriat, dar dacă nu îi ajutam, rușii ar fi putut ajunge aici într-o zi”, a mai spus Andrii Pokrasa. 

Elevul de clasa a 9-a a mers cu tatăl său pe un câmp și și-a ridicat drona deasupra autostrăzii. În scurt timp, el a reperat o coloană de vehicule blindate rusești. Tatăl său a trimis imaginile și coordonatele militarilor, iar coloana rusească a fost distrusă. Orașul lui Pokrasa a fost salvat

Sursa: Digi24

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md. 

Distribuie articolul: