La premiera evenimentului Romanian Fashion Philosophy, desfășurată zilele trecute în România, a evoluat cu o colecție vestimentară nu doar designerul Evgheni Hudorojcov. O altă basarabeancă înscrisă în program a fost Cătălina Negara. Tânăra este absolventă a Institutul de Modă Salomeia Truta, din București, iar colecția pe care și-a prezentat-o este una de debut. Cătălina își va susține în curând licența, după care pleacă în lumea mare. Își dorește studii și mai aprofundate în modă, dar și o prestație bună în industria europeană a modei. Cât de talentată și inspirată este, aflați din interviul de mai jos.

Cătălina, suntem curioși să aflăm în ce circumstanțe te-ai îndrăgostit de creația vestimentară și de ce ai ales să studiezi la o școală de modă de peste hotarele țării.

Pot spune cu încredere ca m-am îndrăgostit de creația vestimentară încă din copilarie, când colindam cu mămica mea atelierele de croitorie unde ea își crea hainele care o reprezintă, din lipsa acestora, pe atunci, pe piața autohtonă. Sau poate totul a început de la decupajul draperiilor noi din casă ori transformarea pantolonilor proaspăt procurați pentru școală (rezultatele pe care le obțineam atunci nu păreau atât de vesele și nostime cum îmi par acum). Afirm cu certudine că nu am stat la dubii despre când a ajuns timpul să îmi aleg drumul în viață.

De ce am ales să studiez la un institut de modă de peste hotare? Am un răspuns simplu dar complex: mi-am dorit să-mi fac studiile la un nivel mai înalt, dar și să gust din experiențele și momentele frumoase pe care mi le poate oferi Bucureștiul.

Trebuie să recunoaștem că am ajuns la numele tău abia în cadrul Romanian Fashion Philosophy. Cum ai țintit această oportunitate și ce drumuri crezi că ți-a deschis acest eveniment, care este, de altfel, și o premieră pentru lumea modei de peste Prut?

Am avut ocazia de a participa la acest eveniment important (el fiind la prima ediție în România) datorită institutului de modă unde îmi fac studiile. A fost o oportunitate ideală de a-mi scoate în public prima colecție de modă. Recunosc că a fost o experiență destul de costisitoare, dar emoțiile primite și lecțiile învățate, aflându-mă în culise, mi-au depășit așteptările.

Președintele de onoare al RFP a fost renumitul Marcellous L. Jones. Ai reușit să îi soliciți o apreciere pentru colecția ta?

Din păcate nu am avut ocazia să comunic personal cu domnul Marcellous L.Jones, dar pentru mine a fost suficient să-i urmăresc admirația față de colecția mea în timpul prezentării.

În schimb am reușit să fac cunoștință cu oameni frumoși din domeniul artei, desigur. Am ascultat cu mare plăcere laudele acestora, dar și remărcile de care voi ține cont la următoarele prezentări.

Povestește-ne despre colecția propriu-zisă: „Your missing element”. Ce te-a motivat să alegi acest nume și ce tendințe de sezon ți-ai dorit să scoți în evidență prin colecția ta de debut?

„Your Missing Element” pornește, de fapt, de la Logo-ul propriu-zis al afacerii mele – „Ng NEGARA”. Am ținut să fie o strânsă legătură între aceasta și colecția în sine. La baza conceptului stă o idee mult mai  profundă, care începe de la stilizarea hainelor pe care le poartă femeia de astăzi, pantalonii, sacourile, cămășile care erau în trecut piesele vestimentare ale bărbaților.

Am încercat să readuc aceste piese la feminitate, grație și naturalețe. În acest circuit infinit de alegeri și oportunități pe care le are o femeie, am ținut să-i accentuez foarte subtil elementele și părțile cele mai atrăgătoare.

Să ne oprim la capitolul cromatică. Pastelurile sunt omniprezente. Le echivalezi cu feminitatea sau mai degrabă cu un strigăt al modei?

Am fost mereu atrasă de culorile pastelate, pentru mine sunt întodeauna o alegere perfectă. Le-am ales pentru această colecție în care am depus mult suflet, deoarece mă reprezintă. Un alt motiv este că într-adevăr le echivalez cu feminitatea, la fel ca și aplicațiile florale, și cele pictate au oferit un contrast semnificativ pieselor vestimentare.

E greu de crezut că o studentă stabilită la București mai găsește timp și pentru lucruri importante precum e crearea unei colecții de haine. Tu cum ai reușit? Ți-ai transformat nopțile în zile, sau ai avut alături câteva mâini care ți-au sărit în ajutor?

Nu  trebuia să-mi găsesc timp pentru asta, deoarece cu asta mă ocup de fapt. Nopțile îmi sunt schimbate cu zilele încă demult, noaptea sunt mult mai insipirată și productivă. Mi-am dorit ca prima mea colecție să o fac cap-coadă de una singură, începând de la schițele inițiale, tipare, desene, modele și finalizând cu aplicațiile florale și ultimele tivuri. A fost o muncă greu de realizat. Am avut însă parte de un ajutor moral imens din partea familiei și celor apropiați, fără de care nu m-aș fi descurcat atât de bine.

Pe ultima sută de metri, am avut nevoie de un ajutor care a avut răbdarea să-mi vadă stresul și fericirea de după.

 

“The missing element”-first collection by Catalina Negara at #RomanianFashionPhilosophy was soft&feminine with delicate details

Posted by Book of Style on 15 Octombrie 2016

Care e profilul femeii care ar alege să poarte ținute create de tine?

Am creat această colecție pentru femeia grațioasă și curajoasă, cea care optează pentru naturalețe și finețe.

Vom îndrăzni să te întrebăm despre care e cea mai importantă lecție de stil pe care ți-a oferit-o Institutul de Modă din România.

La Institutul de Modă am primit o bază de cunoștințe pentru care mulțumesc tuturor, însă recunosc că fără muncă personală, fără nopți nedormite în fața mașinilor de cusut, nu ajungi departe în acest domeniu.

Ai un icon feminin din care te inspiri? Cine sunt mentorii cărora ai dori să le mulțumești?

Un icon feminin care m-ar inspira sută la sută încă nu mi-am stabilit, dar țin să mulțumesc din suflet cărților pe care le-am achiziționat în acest an, cărți din care am învățat mai multe decât de la unele persoane.

Mulțumesc, scumpele mele CĂRȚI, mi-ați fost niște buni mentori în domeniul modei.

Unde îți vezi viitorul? Admiți că după ridicarea licenței te-ai putea întoarce ca să excelezi în designul vestimentar basarabean, ori preferi să-ți continui studiile și să-ți lansezi o marcă proprie peste hotarele țării?

După susținerea licenței, până la care au rămas zile numărate, îmi iau rămas bun de la Bucureștiul care mi-a furnizat o multitudine de emoții frumoase și experiențe plăcute și plec departeee.

Îmi doresc din suflet să îmi constuiesc o afacere peste hotare, unde moda e o artă și nu doar niște tendințe, dar mi-aș dori să am o strânsă legătură cu publicul de ACASĂ…

Îți urăm succese acolo unde vei pleca. Să ai parte de curaj și multă inspirație!

Foto: Arhiva Personală, Institutul de Moda Salomeia Truta