Prințul Philip a murit vineri, 9 Aprilie, după ce fusese externat recent din spital. Acesta s-a stins din viață la Castelul Windsor, unde locuia alături de Regina Elisabeta încă de la începutul pandemiei de coronavirus, cu doar câteva luni înainte de a împlini 100 de ani.

Oficialii de la Palatul Buckingham au dezvăluit un comunicat oficial prin care au anunțat veștile extrem de triste. „Cu profundă tristețe, Majestatea Sa Regina a anunțat moartea iubitului ei soț, Alteța Sa Regală, Prințul Philip, Duce de Edinburgh”, aflăm din comunicatul oficial, potrivit publicației The Mirror.

„Alteța Sa Regală s-a stins pașnic în această dimineață la Castelul Windsor. Anunțuri suplimentare vor fi făcute în timp util. Familia Regală se alătură oamenilor din întreaga lume ce plâng pierderea sa”, au spus oficialii de la Palatul Buckingham despre moartea soțului Reginei Elisabeta, Prințul Philip, în vârstă de 99 de ani.

Prințul Philip s-a născut pe data de 10 iunie 1921 pe insula Corfu sub numele de Prințul Philip al Greciei și Danemarcei. Când a venit pe lume, era al șaselea în linie la tronul grecesc, fiind singurul fiu și al cincelea copil al cuplului format din Andrei al Greciei și Danemarcei și Prințesa Alice de Battenberg. Acesta avea patru surori mai mari, Margarita, Theodora, Cecilie și Sophie.

Familia lui era exilată din Grecia pe când era copil. Aceștia au locuit mai întâi la Paris, în casa unei mătuși foarte bogate. Mai târziu, Prințul Philip era trimis în Marea Britanie, în timp ce tatăl său se stabilea la Monaco, iar mama lui era instituționalizată într-un azil din Elveția.

Acolo, acesta a locuit cu bunica maternă, Victoria Mountbatten și unchiul său, George Mountbatten. Adolescența lui a fost marcată de tragedii, după ce sora lui, Cecilie, murea împreună cu nepoții săi într-un accident de avion, iar unchiul lui pierdea lupta cu o boală cruntă, cancerul, la scurt timp.

După ce a terminat școala, el s-a alăturat Marinei Regale și a luptat în Al Doilea Război Mondial, primind numeroase medalii pentru curajul său. Revenind la povestea de dragoste dintre el și Regina Elisabeta, ei s-au cunoscut în 1939, fiind verișori de gradul al treilea. Monarhul s-a îndrăgostit pe loc de acesta pe când avea doar 13 ani, iar ei au început să își trimită scrisori.

„Philip este bărbatul de care Elisabeta s-a îndrăgostit la prima vedere”, declara biograful Regelui George IV. Totuși, Prințul Philip a avut mai multe relații înainte de a-și întemeia o familie cu Regina Elisabeta. Spre exemplu, acesta a trăit o idilă cu Olsa Benning. „Știu că el a fost prima ei dragoste. Nu mi-a spus despre el timp de ani de zile. Apoi, mi-a zis că s-a îndrăgostit de un ofițer de marină”, a zis fiica Olsei, potrivit Tatler.

Poveștile de dragoste au trecut, iar pentru Prințul Philip venea vremea să se stabilească alături de aleasa lui. În 1946, el îi cerea Regelui mâna Elisabetei, dar logodna a fost amânată până când Regina a împlinit 21 de ani. „Ne comportăm ca și când ne-am fi aparținut unul celuilalt timp de ani de zile”, scria Monarhul într-o scrisoare către părinții săi la scurt timp după ce își unea destinul cu alesul ei la Westminster Abbey pe 20 noiembrie 1947.

De când a renunțat la titlurile sale pentru a se căsători cu Regina, el și-a petrecut anii susținându-și partenera și s-a retras din rolul său public în 2017. În anii în care a servit ca senior regal, el a încercat să stabilească o imagine a unei monarhii mult mai modernă. De-a lungul anilor, Monarhul a vorbit despre influența pe care a avut-o soțul ei.

Prințul Philip și Regina Elisabeta au împreună patru copii, Prințul Charles, Prințesa Anne, Prințul Andrew și Prințul Edward. Pe lângă faptul că este recunoscut pentru povestea de dragoste trăită alături de Regina Elisabeta, acesta avea și simțul umorului și era un adevărat gurmand. „Dă-mi o bere. Nu-mi pasă ce fel de bere este, dar vreau o bere”, ar fi zis acesta când i s-a oferit vin la o cină în Roma.

De-a lungul timpului, cei doi au înfruntat multe provocări, însă, de fiecare dată au demonstrat cât de puternici sunt împreună. Spre exemplu, el a renunțat la titlurile sale regale pentru Regina Elisabeta și a luat numele de familie al bunicilor, devenind Philip Mountbatten. Imediat după căsătorie, el a primit titlurile de Duce de Edinburgh, conte de Merioneth și Baron de Greenwich.

Se pare că acest lucru, totuși, l-ar fi deranjat pe Prințul Philip. „Sunt singurul bărbat din această țară care nu are voie să le dea copiilor lui propriul nume”, ar fi zis el, potrivit publicației menționate mai sus. Cât despre căsnicia alături de Regina, aceștia au împlinit 73 de ani de mariaj anul trecut.

Distribuie articolul: