În perioada 3-7 august, orașul Iași a găzduit o nouă ediție a Festivalului MusicForKids, reunind pe aceeași scenă peste 80 de participanți din 10 țări. Învingătoare, și în acest an, a fost desemnată o concurentă din Republica Moldova. Se numește Inesa Vexler, are numai 12 ani, iar vocea, mișcările și carisma sa au fost pur și simplu fantastice. Adolescenta a interpretat o piesă de Michael Jackson, care i-a adus trofeul de învingătoare și premiul bănesc, în valoare de 1000 de EUR. Anul trecut, trofeul Festivalului a fost ridicat de către Olga Verbițchi. Noi am primit acordul de a o intervieva pe noua câștigătoare, iar în spatele unei degețele, am descoperit un artist cu potențial de-a dreptul impresionant!

Dragă Inesa, primește felicitările noastre! Te rugăm să ne mărturisești, mai întâi, când ai înțeles că slăbiciunea ta pentru muzică se va transforma în ceva mai mult decât o pasiune: un mod de viață. De la cine ți-ai moștenit talentul vocal?

Cânt de când mă țin minte! În toate filmulețele din arhiva personală, eu cânt și dansez. Cel mai important accesoriu pentru repertoriul meu improvizat era, desigur, PĂLĂRIA. Toți din familie mea cântă: mama – la pian, tata – la chitară, frățiorul Artiom de 6 ani improvizează beatbox, surioara Alexia, în vârstă de 7 luni, intonează în octava a doua. 🙂

Ce înseamnă pentru tine recenta victorie la MusicForKids și care crezi că a fost formula succesului tău din concurs? Pentru ce calități ce ai fost aleasă din mulțime și de ce Michael Jackson?

Este cel mai prestigios concurs din viața mea și o experiență de neuitat. În opinia mea, am reușit să cuceresc juriul, fiindcă am muncit la fiecare detaliu, conta totul – textul piesei, accesoriile, ținuta, carizma lui, fiindcă „EL” a fost și rămâne idolul meu!

O să îndrăznim să te întrebăm despre cum îți vei valorifica premiul ridicat pe scena festivalului.

Muzica e tot ce contează, este scopul meu de acum. Voi folosi banii rațional!

20751296_1402063773162015_940806861_n

Cu siguranță că acest festival nu este unicul concurs la care te-ai prezentat impecabil. Ce alte competiții și-au lăsat o amprentă profundă pentru viața și experiența ta muzicală?

Particip la toate concursurile propuse, îmi place să concurez! Amprente în memorie mi-a lăsat primul meu concurs – „Se caută o stea”, desfășurat la Ștefan Vodă – locul de baștină al mamei. Atunci am obținut trofeul; aveam 5 ani și 9 luni. Concursul prevedea interpretarea unei piesei și recitarea unei poezii. Eu am înscenat fabula „Doi câini”, a lui Al. Donici. Tot atunci am ridicat și primul meu premiu bănesc!

Povestește-ne despre studiile pe care le urmezi în prezent și despre aspirațiile tale academice pentru următorii ani. Dacă ți s-ar oferi o șansă să studiezi și apoi să muncești în industria de peste Prut, ai accepta?

Frecventez școala muzicală, al cincilea an studiez pianul. Sportul ocupă la fel un rol important în viața mea, ador Judo-ul, fiindcă e genul în care nu doar forța contează, ci și gândirea.

Sper să am șanse să studiez, să muncesc și peste Prut. Toți copiii care au concurat cu mine cu siguranță că își doresc asta!

Deși natura i-a făcut diferiți pe artiști, cine e cântărețul cu imaginea și talentul căruia te identifici cel mai mult?

Individualitatea lui M. Jackson e incomparabilă, de fapt. Persoana sa rămâne a fi unicală și… de fiecare dată când îl ascult sau îl privesc, îmi provoacă fiori și emoții puternice.

Există o piesă care îți trezește cei mai sincer și profunzi fior, ori de câte ori o interpretezi?

„Hollywood tonight”, a lui Michael Jakson, la fel și restul pieselor inconfundabile după mesaj și caracter, interpretate de EL.

Cine sunt oamenii de la care ai obținut cele mai prețioase lecții de carieră și viață, cărora ai vrea să le mulțumești? Ai ocazia să lași un mesaj pentru toți mentorii tăi.

20751364_1402062753162117_687149128_nPărinții, bunicii, rudele mele, care cred în mine și mă susțin. Vă iubesc și să nu uitați că părerea voastră contează mult pentru mine!

Ce alte pasiuni îți umplu viața de fericire? Care e cel mai mare vis al Inesei Vexler, pentru următorii 10 ani? Ai accepta un alt nume scenic?

Ador să călătoresc. Am vizitat Italia, Israelul, Turcia și țările din vecinătate. Sunt născută în capitala Rusiei, acolo am și locuit până la vârsta de 6 ani. Îmi place să analizez diferite culturi și ador să probez bucate specifice țărilor vizitate.

Visul meu pentru următorii ani a rămas același: să organizez concerte de caritate pentru copiii cu nevoi speciale și cei de la casa de copii, fiindcă sunt un copil fericit și mi-i frica să fiu ca ei.

Cât privește numele scenic, îmi place mult cum sună numele meu actual!

Îți mulțumim pentru acest interviu. Mult succes în a deschide noi uși, Inesa!

Foto: arhiva personală