Vara e perioada gătarelor! Însă nutriționiștii vin cu recomandări și sfaturi practice despre cum se face grătarul, cu ce se combină și de ce. Dacă felia de carne are porțiuni arse, nu le consumați.

Gustul unic nu ne dă pace! Dar gudron e interzis să consumăm! Ficatul uman nu știe ce să facă cu această subtanță. În ciuda celor peste 2000 de reacții chimice, pe care le realizează non-stop.

În arsura de la grătar găsim hidrocarburi aromatice policiclice foarte toxice. Suntem adaptați să simțim ce e toxic. Simțim un gust amărui în dreptul arsurii de grătar. Sunt și subtanțe toxice”, a explicat conf. dr. Nastasia Belc, Institutul Naţional de Cercetare pentru Bioresurse Alimentare din România.

Un grătar și un pahar de bere. Ce rezultă? Chimic.

Gudronul se dizolvă ușor în alcool, noi luăm gudronul și îl ducem direct la ficat! Ficatul îl aruncă în sânge pentru că nu are ce să facă cu el. Cantitatea de gudron din sânge ajunge la organele responsabile de curățarea organismului – plămân, rinichi, ficatul. Ficatul e un reactor chimic, dar nu poate prelucra carbonul/cărbunul”, a explicat prof. univ. dr. ing. Ștefan Voicu, Facultatea de Chimie Aplicată.

Ce facem să nu facem rău ficatului? Nu punem carnea direct pe flacără, ci pe o plită. Carnea se marinează înainte.

Produsul e mai masticabil. Se ține mai puțin pe foc. Temperatura se transmite mai ușor în toată masa produsului”, conf. dr. Nastasia Belc.

În felul acesta, nu apare gudronul. În marinată se pune, optim, lămâie. Pentru acidul pe care îl conține. Lămâia e recomandată și în salată de lângă grătar, ori direct pe felia de carne, pusă în farfurie. Carnea conține fier hemic, ușor de folosit de către organismul uman. Chiar și așa fierul se asimilează eficient în prezența vitaminei C.

În salată, puneți și pătrunjel proaspăt. Frunzele cu cea mai mare concentrație de vitamina C. Dacă luați vitamina C din suplimente, citiți eticheta.

Organismul nostru nu produce și nici nu reține vitamina C, dar exită persoane care au probleme cu alimentele acide. Ar trebui să fie vitamina C alcalină, există pe piață printre miile de suplimente ceva ce ni se potrivește nouă, dar trebuie ca această alegere să o facem cu ajutorul unui medic și trebuie să citim prospectul și pe suplimentele alimentare”, susțin specialiștii.

Sursa: protv.ro

Distribuie articolul: