Ai auzit de nutriția conștientă? Cât de prezent/ă crezi că ești în actul hrănirii, pe o scală de la unu la zece? Să știi că ne sabotăm orice dietă, orice încercare de a ne energiza prin alimentație și orice tentativă de a mânca sănătos, dacă mâncăm în inconștiență! Așa că am pregătit pentru tine șase reguli de aur, care te vor ajuta să te reconectezi cu tine în timpul hrănirii. 

Sfaturi utile pentru nutriția conștientă

  • Fără ochii în TV/ telefon / computer – știai că atunci când mânânci fiind distras/ă, ai tendința de a consuma cu mult mai multe calorii? De azi gata cu mâncatul în timp ce lucrezi sau te uiți la televizor, nuntriția ta merită atenție și implicare: să simți textura alimentelor, mirosul și gustul lor, în întregime. Așa te vei sătura mai rapid și vei primi o plăcere mai mare din actul hrănirii corpului.
  • Mestecând bine – știai că digestia carbohidraților începe chiar în cavitatea ta bucală? Masticația ca la carte te ajută să scazi mult din timpii de digestie și astfel să-ți vindeci sistemul digestiv și, drept urmare, să-ți reiei energia vitală înapoi, consumat în van pe indigestii.
  • Fără a termina totul din farfurie, numai din obligație – da, așa îmi zicea și mie mama în copilărie. Și nu, nu suntem atât de săraci încât să mâncăm tot ce rămâne după copii sau tot din ceaun, numai pentru că mâine nu va mai mânca nimeni.
  • Fără combinații care nu fac decât să-ți sape sănătatea – balonarea, fermentația și indigestiile nu te ajută să-ți construiești o sănătate de fier, ci dimpotrivă.
  • Cu cini ușoare – anume cina este masa care poate face diferența în viața ta. Recomandarea mea este să mânânci de post la cină, căci carnea și alte alimente de origine animală se digeră în minimum patru ore, unele combinații stau chiar și câte 12 ore în stomac, astfel încât organismul tău va sta să digere în loc să se refacă peste noapte.
  • Înlocuiește mâncatul emoțional cu activități plăcute – Mai bine sari peste o gustare, decât să mănânci din frustrare, din supărare, din plictiseală. Alege să asculți o piesă plăcută, să faci o plimbare lungă sau să porți o discuție profundă, în loc să îți verși amarul pe mâncare. Tristețea nu este o emoție care trebuie combinatul cu actul hrănirii.

Câte dintre aceste reguli ai încălcat până acum?

Distribuie articolul: