Nunta este considerată unul dintre cele mai speciale evenimente din viața unui cuplu. De-a lungul anilor, modurile de celebrare s-au schimbat semnificativ, cu unele tradiții fiind eliminate, altele adaptate, și cu apariția unor servicii noi. În consecință, costurile unei nunți se modifică constant de la an la an.

Pentru a afla cât costă să organizezi o nuntă în ziua ta specială și ce tendințe aduce 2024 în materie de nunți, am discutat cu două organizatoare de nunți și două mirese recente, scrie Moldova.org.

Prețuri și tendințe

Felicia și Ecaterina și-au sărbătorit nunțile în toamna anului 2023. Felicia și-a organizat nunta de sine stătător, în timp ce Ecaterina a ales să apeleze la unwedding planner (organizator de nuntă), pentru că se afla peste hotare.  

Ambele miresele spun că au depășit bugetul inițial pentru organizarea nunții. Cheltuielile planificate și neplanificate au fost de 14 000 de euro pentru Felicia și 28 000 de euro pentru Ecaterina. Miresele mai spun că suma pe care „au câștigat-o” la nuntă a fost puțin mai mare decât cheltuielile.  

Miresele au avut număr diferit de invitați, ceea ce a influențat cheltuielile. Pentru cei 90 de invitați, Felicia a scos din buzunar pentru meniul la restaurant 1350 de lei/persoană. Ecaterina, în schimb, ar fi plătit 1900 lei/persoană pentru cei 140 de invitați. 

„Noi am optat să investim mai mulți bani în band, în muzică. Pentru că asta, probabil, e sufletul unui eveniment. Bandul ne-a costat mai mult de 2500 de euro”, spune Ecaterina. 


Serviciile foto le-ar fi costat pe mirese 1200, respectiv 550 de euro, moderatorul 700, respectiv 400 de euro și dansatorii 600, respectiv 150 de euro.
 

Decorul, consideră miresele, ar fi o investiție costisitoare și nu întotdeauna necesară.


„Decor pentru mese n-am luat, decât pentru masa mirilor. Nu am văzut sens în restul, restaurantul era frumos. Am luat arcadă pentru momentul jurămintelor și decor la masa mirilor.” Astea, spune Felicia, ar fi costat în jur de 450 de euro.
 

Pe Ecaterina decorul a costat-o 1100 euro, dar consideră că e un preț bun comparativ cu altele de pe piață. „Mi s-au părut exagerate prețurile, care sunt de la 2500 euro în sus, adică sunt prestatori care nici nu lucrează cu tine dacă nu ai buget peste 2000.”

Pandemia și noile preferințe

Victorița Vitu organizează evenimente de opt ani, iar Alina Ciobanu de nouă ani. Ele menționează că nunțile nu sunt o plăcere ieftină, dar cheltuielile diferă în funcție de preferințele și dorințele clienților. 

„Eu cred că prețurile actuale în Republica Moldova sunt destul de mari. Deci o nuntă de 100 de persoane poate ajunge și la 30 000 de euro. Dar media ar fi cam 20 000 de euro”, menționează Victorița Vitu. 

Specialista mai zice că, deși numărul nunților a rămas același în ultimii ani, cel al invitaților a scăzut, media fiind de aproximativ 80 de persoane. 

Despre acest aspect a menționat și Alina Ciobanu.

„Nunțile de 300 de persoane au rămas de mult în urmă. Este o tendință să se facă evenimente mici, evenimente de suflet.”

Oamenii ar opta pentru evenimente în aer liber și, mai nou, cu experiențe culinare mai interesante pentru invitați. Una dintre ele ar fi servirea mâncării porționat, à la carte.  

„Nunțile, mai ales după pandemie, după ce au fost atât de multe restricții, au luat și o altă amploare. Oamenii pun accent pe decor, pe distracție, oamenii pun accent să se simtă bine”, adaugă Alina Ciobanu. 


„90% din miri nu au nași” 
 

Expertele mai explică că în ultimi ani se renunță la tot mai multe tradiții tipice nunților, cea mai importantă fiind renunțarea la nași. „Acum în jur de 85-90% din evenimente sunt fără nași”, spune Victorița Vitu. „Factorul migrației și-a spus cuvântul și oamenii nu mai vor să-și asume responsabilități”, menționează și Alina Ciobanu 

Iar pentru că se renunță la nași, se renunță și la multe tradiții, pentru că au legătură între ele, cum ar fi „legatul nașilor”. 

Treptat mirii mai aleg să renunțe la „spălatul mâinilor”, „încuscrirea părinților”, „dezbrăcatul miresei” și altele. Cei care nu renunță de tot la ele aleg, totuși, să le adapteze diferit. 

„Tradiția cea mai importantă pentru foarte mulți părinți se consideră întâmpinarea cu marș, cu colaci și cu sare. Deja le evenimentele actuale, clienții doresc ceva modern, cu dansatori moderni, fără marș, cu un DJ care pune muzicuță ușoară sau chiar un band live”, zice Victorița Vitu. 

Așa a procedat și Felicia cu soțul său, considerând că multe dintre tradițiile vechi ar fi plictisitoare și prea lungi. Ecaterina, pe de altă parte, a păstrat câteva dintre ele. 

„Despodobitul miresei a fost puțin mai atipic. Adică, pur și simplu, am avut pe fon o piesă, iar eu cu soțul am stat în picioare și oaspeții doar veneau să ne lase darurile”, spune Ecaterina. 

Unde se pot economisi bani pe nunți? 

Deși ar părea dificil, există modalități prin care mirii pot să aibă grijă de buget în procesul de organizare al nunții.  


Felicia, de exemplu, spune că a creat și printat invitațiile sine stătător, iar din florile vii, care au costat-o 800 de lei, a reușit să creeze buchetul miresei, să înfrumusețeze colacul și chiar să le folosească în decorul tortului.  
 

Conform organizatoarei Victorița Vitu, un element la care se poate renunța sunt mărturiile pentru invitați. 

„De asemenea, dacă un client are un buget mai mic pentru muzică, noi îl orientăm să renunțe la orchestră sau la band și să ia un DJ. Astfel poate să economisească și două, trei mii de euro”, recomandă Victorița Vitu.  

O altă modalitate, explică organizatoarele, este celebrarea evenimentului într-o altă perioadă decât lunile iulie-august, care se consideră cele mai solicitate.  

„Dacă înainte nunțile se făceau tot timpul toamna, când se strângea roada, acum lucrurile un pic s-au schimbat”, afirmă Alina Ciobanu. 

Cât costă diferite elemente ale unei nunți? 

*prețuri aproximative 

 

Distribuie articolul: