Traseul parcurs de mass-media pentru a obține informații, a afla adevărul și care e de fapt realitatea, este, de multe ori, plin de obstacole, refuzuri, ignoranță și chiar atacuri în adresa jurnaliștilor. De la începutul anului curent, mai mulți politicieni și funcționari au venit cu astfel de declarații, au îngrădit accesul la informație sau și-au exprimat intoleranță față de mass-media și activitatea acesteia. AGORA a selectat câteva astfel de atacuri care ilustrează atitudinea politicienilor față de jurnaliști. 

Igor Dodon: presa fake, pedepse penale și show-uri scoase din context

În cele câteva luni, președintele Igor Dodon a avut mai multe mesaje adresate presei. A început prin atenționarea că autoritățile vor pregăti o nouă inițiativă legislativă, iar presa care răspândește știri false sau promovează panica să fie trasă la răspundere penală. Acest lucru a rămas deocamdată doar la nivel declarativ, Serviciul de Informații și Securitate a sistat activitatea doar a unor site-uri care promovau informații false.

Șeful statului a acuzat jurnaliștii că îi scot declarațiile din context și atunci când a venit cu explicații referitoare la efectele COVID-19 asupra sănătății.

„Nu încercați să faceți show acolo unde nu este locul și nu încercați să scoateți din context. Cu acest virus pot fi infectate persoane care nu au simptome. Adică pot fi infectate persoane cu coronavirus, să treacă coronavirusul și nici să nu știi. Acest lucru este confirmat de toți medicii, inclusiv de OMS. Înțeleg că unii vreți să faceți politică acum și show-uri. Nu este cazul. Dvs considerați că sunteți sănătoși, dar puteți fi purtător și supuneți riscului persoanele în etate” a declarat Șeful statului.

Asta după ce tot el declara că noul tip de coronavirus este asemeni unei gripe simple.

Tot Șeful statului a decis să compare unghiurile de abordare ale presei cu o sticlă cu dezinfectant.

„Eu  înțeleg că orice lucru poate fi interpretat. Această sticlă de dezinfectant poate fi văzută că jumate este goală și jumate plină. Și poți să spui că jumate s-a terminat și ce o să facem mai departe, spun cei cu panică. Ceilalți spun că avem jumate, o lună sau 2-3 săptămâni putem să o utilizăm”, a menționat președintele.

Vlad Batrîncea: Jurnaliștii au milioane de euro de la partenerii străini

În cadrul discursului ținut în plenul Parlamentului la data 23 aprilie 2020, vicepreședintele Legislativului Vlad Batrîncea, a acuzat jurnaliștii de faptul că ar primi salarii de mii de euro în plic, fără a achita impozitele.

„Știți care sunt primii bani care vin de la partenerii noștri dragi, de la Occident? Primii bani, granturi de milioane de euro, bani groși, vin pentru instituții media, pentru mai multă lumină în problema COVID-ului. Pentru ce un jurnalist trebuie să primească mii de euro onorarii în plic, fără impozite, fără taxă obligatorie de medicină? Nu, dragii mei, eu chiar totuși nu mă voi coborî la acest nivel să spun pe nume cine și cum trăiește, cine și ce a procurat în ultimii doi ani. Am informația aceasta și dacă începem această luptă, OK, ea o să fie reciprocă. Ăștia care scriu despre medici și care trimit mesaje la miez de noapte: „ieșiți la presă, nu ascundeți adevărul”, a declarat parlamentarul în intervenția sa.

Ion Chicu: Obraznici care speculează

Prim-ministrul Ion Chicu a acuzat de mai multe ori presa de „falsuri”, „atacuri orchestrate” și „speculații”. Mai mult, premierul evitat de mai multe ori să ofere răspunsuri drecte la unele întrebări.

De exemplu, anterior premierul s-a arătat nemulțumit de întrebarea legată de neparticiparea vreunui oficial la înmormântarea artistului Ștefan Petrache.

„Din păcate, aveți obrăznicia să speculați pe un caz foarte tragic. Un pic de rușinică, se spune la moldoveni, dacă la români nu se spune despre acest lucru. Nu trebuie să faceți speculații pe un așa caz tragic. Noi, într-adevăr, am pierdut unul din cei mai buni fii ai neamului. Este o tragedie, o mare pierdere pentru noi. Dar nu faceți spectacol politic din aceasta, tovarăși deschide.md”, a comentat Ion Chicu.

Un alt exemplu ce ilustrează atitudinea premierului față de presă a vut loc în februarie curent, când Ion Chicu a ezitat să comenteze majorarea salariilor deputaților, preferând, în schimb, să vorbească despre vizita pe care a întreprins-o la o fabrică de covoare.În video de mai jos vedeți o compilație cu mai multe ieșiri similare din parte șefului Executivului.

De asemenea, șeful executivului a publicat un comentariu la adresa mass-media în contextul măsurilor restrictive pentru presă, impuse de Comisia pentru Situații Excepționale.

„Așa se face, că de la o vreme încoace, noi tot timpul avem de ales „răul cel mai mic”… Între o presă restricționată (cenzură) și presă angajată (sursă de dezinformare) – răul cel mai mic e ultima… E axiomă! Trăim timpuri, când presa face bani (aproape exclusiv) pe negativism, minciună și promovarea antagonismului. Zero rating, dacă altfel. Cam ca unele partide… Dar, credeți-mă, mai bine așa decât altfel (fără presă). Tot suportul pentru presă!”, se arată într-un mesaj postat pe pagina sa de facebook, la data de 25 martie.

Atitudinea arogantă a premierului a fost combătută de experți, dar și de parlamentari ai opoziției. „Premierul Chicu ar trebui, probabil, să aibă consultanți mai buni, care să-i spună că este contraproductiv să nu răspunzi la întrebările jurnaliștilor”, a subliniat directorul executiv al Asociației Presei Independente (API), Petru Macovei.

Vitalie Dragancea: Respect presa până-n glande

Și consilierul premierului, Vitalie Dragancea, a adoptat o manieră ușor arogantă față de jurnalistă. O înregistrare audio dintre o reporteră și consilierul premierului publicată de Ziarul de Gardă se observă cum consilierul adoptă o manieră ușor arogantă față de jurnalistă. Deși reportera discuta cu Dragancea la persoana a treia, funcționarul o tutuia în mod repetitiv, subliniind că posedă calități deosebite la capitolul polemică.

„Eu aleg instituțiile mass-media care au cel mai mare impact, asta unu la mână și doi la mână, eu nu am să permit să fiu pus în colț, de atâta că am mers la altele și nu am mers la unii”, i-a spus jurnalistei consilierul premierului.

De asemenea, consilierul lui Chicu a mai punctat: „De fapt, în ultimul timp, se întâmplă că eu mai des telefonez colegii din presă. Cum bunăoară, în ultima perioadă, am observat o practică periculoasă după mine – de a face titluri tari. În special ele vizează domeniul medical – „Medicii rup tăcerea…”, „Medicii nu știu ce au găsit… nu știu ce au scos…” și atunci eu văd știrile acestea și telefonez direct la platforma care le-a publicat. Îi întreb de unde au luat datele. După care le ofer datele autentice. După care, oamenii sunt nevoiți să schimbe cumva știrea”.

Consiliul Audiovizualului: Obligă jurnaliștii să renunțe la propriile opinii

În martie, Consiliul Audiovizualului (CA) a emis o dispoziție potrivit căreia presa trebuie să prezinte obligatoriu poziția oficială „a autorităţilor publice competente” atunci când dă pe post subiecte despre COVID-19, „acestea fiind cele mai avizate și mai competente în materia respectivă”. În plus, pe durata stării de urgență, prezentatorii, moderatorii și redactorii sunt obligați să renunțe la propria opinie, iar „unicele surse sigure, veridice, imparţiale și echilibrate” sunt, spune CA, doar autoritățile.

În lista de reguli, CA menționaz că presa trebuie să difuzeze știri cu o conexiune reală dintre subiect și imagine, iar titlurile şi textele afişate pe ecran – „să reflecte exact esenţa faptelor şi datelor prezentate”. După mai multe critici, documentul a fost anulat.

Sursă: Agora.md

Distribuie articolul: