Conform CNA, la data de 19 noiembrie angajații DGT Nord a CNA în comun cu procurorii Procuraturii mun. Bălți l-au reținut în flagrant pe medicul-șef al Centrului Perinatologic Bălți din cadrul IMSP Spitalul Clinic Bălți în momentul transmiterii ultimei tranșe de bani în sumă de 5000 lei.

Medicul-șef interimar al Centrului Perinatologic Bălți a fost denunțat la Direcția generală teritorială Nord a CNA de către un cetățean care a comunicat că angajatul Spitalului i-ar fi cerut mită. Potrivit denunțătorului, medicul-șef ar fi pretins 7000 de lei pentru acordarea serviciilor medicale calitative și asigurarea unei nașteri asistate corespunzător soției acestuia.

La scurt timp de la acest scandal, ministra sănătății s-a autosesizat și a comentat cele întâmplate.

„Cu referire la reținerea de către CNA pentru corupere pasivă a șefului interimar al Centrului Perinatal al Spitalului Clinic Bălți, căci presa așteaptă reacția ministerului:
Condamnăm orice percepere de bani de la pacienți de către personalul medical – condiționată, pasivă, sub formă de mulțumiri. Transmit permanent aceste mesaje și în sistemul medical, și în spațiul public din prima zi de mandat, deschis și transparent. Procurăm și instalăm echipamente, efectuăm reparații capitale, în ultimii ani s-au majorat și se vor mai majora salariile. Spitalele se schimbă la față cu fiecare zi. E timpul de renunțat la o așa rușine pentru sistem – a scoate zece piei de pe prieteni, concitadini, consăteni, vecini, colegi.

Conform spuselor ministrei, nu putem visa la un viitor european atâta timp cât există astfel de fapte la noi în țară.

Ne dorim în Europa, dar cu practici vechi, cam așa se primește. Încurajez pacienții să nu plătească, să nu le fie frică, să declare, să raporteze. Pentru cei care continuă cu obiceiurile lor urâte – îmi pare rău, dar până la urmă, nu veți putea evita întâlnirea cu ofițerii CNA, aceasta trebuie să fie clar. Sistemul de sănătate e al oamenilor și pentru oameni și va deveni pe final un sistem nu doar de sănătate, ci și sănătos.

Totodată, Ala Nemerenco a evidențiat și un mesaj direct spre cei care își permit să ceară mită și ulterior sunt pedepsiți.

PS Și o mică precizare pentru informarea tututor – cei care sunt ridicați în flagrant, prinși cu mită și bancnote marcate, au tupeul să mă acționeze în judecată precum că mesajele mele anticorupție le afectează imaginea. Nu aveți voi atâta obrăznicie, câta dedicație merită cetățenii acestei țări pentru a avea un sistem normal de sănătate”, a scris ministra pe pagina sa de Facebook.