Stéphanie Frappart, este încă o doamnă care demonstrează că, femeile sunt la fel precum bărbații. Mai cu exactitate, aceasta a distrus orice stereotip despre „femeile și fotbalul”, devenind prima femeie arbitru la un meci de fotbal masculin. 

Ea va deţine fluierul pentru partida dintre Liverpool şi Chelsea de miercuri seară. Este pentru prima dată când un meci major de fotbal masculin va fi arbitrat de o femeie. Liverpool – Chelsea aşadar, la Istanbul, un şoc 100% englez, iar ochii vor fi aţintiţi asupra starurilor precum Mohamed Salah de la Liverpool ori Olivier Giroud de la Chelsea dar şi asupra arbitrului: Stéphanie Frappart.

„Trebuie să dovedim fizic, tehnic dar şi tactic că suntem la fel precum bărbaţii”, declara franţuzoaica înaintea meciului.

În vârstă de 35 de ani, Stéphanie Frappart are deja o carieră importantă în urma ei. A debutat în divizia a 2-a, în 2014 iar apoi a reuşit să îşi facă un loc tot mai important în fotbalul masculin. În aprilie, după cinci sezoane în divizia a 2-a, ea a devenit prima femeie care a condus un meci de divizia 1, între Amiens şi Strasbourg (0-0) iar apoi Nice-Nantes (1-1) în mai. Pe 7 iulie, în faţa a milioane de telespectatori, Stéphanie Frappart a arbitrat şi finala Mondialului feminin, la Lyon, între Statele Unite şi Olanda.

Responsabilul de arbitraj pentru UEFA, Roberto Rosetti o consideră „una dintre cele mai bune femei arbitru nu doar pe scena europeană dar şi la nivel mondial”.  O spune cel care în 2008 era chiar el desemnat de Federaţia Internaţională de Fotbal drept cel mai bun arbitru din lume.

În plin meci, jucătorii i se adresează, din obişnuinţă cu „domnule arbitru” dar Stéphanie Frappart s-a obişnuit deja.

Pentru ea, cine deţine fluierul, bărbat sau femeie, nu contează căci regulamentul este acelaşi”.

„Exigenţele sunt aceleaşi: jucătorii nu vor alerga pe teren mai lent pentru că sunt arbitraţi de o femeie”, explică Stéphanie adăugând că este supusă aceloraşi examene fizice precum arbitrii bărbaţi.

În 2015, a trebuit să facă faţă unor remarci sexiste ieşite din gura antrenorului echipei din Valenciennes, David Le Frapper. Acesta estima că echipa sa merita un penalty în meciul contra Laval. Antrenorul declara la finele meciului că „e complicat când eşti femeie şi arbitrezi un sport de bărbaţi”. Tehnicianul şi-a cerut scuze ulterior.

Jucătorii sunt însă încântaţi de ea : „Nu are o voce puternică dar are carismă şi o personalitate foarte plăcută. Utilizează cuvinte juste, explică, este diplomată şi putem discuta cu ea. Obiectivul ei chiar este jocul nostru”,este de părere Pierre Bouby de la Orléans.

Sursa 

Distribuie articolul: