Îmbrăcaţi în tricouri albe, având pe spate inscripţia „Nu ai nimic împotriva mea, dar…”, iar în faţă însemnele campaniei #Fără frică – pătratul negru, invitaţii s-au întors pe rând spre cameră, povestind câte o istorie personală în care au fost excluşi sau nu au fost acceptaţi aşa cum sunt sau pentru deciziile pe care le-au luat.

La conferinţa de presă organizată astăzi au participat jurnalistele Nata Albot şi Natalia Morari, Alla Donţu, producător muzical, reprezentanţii GENDERDOC-M – Angela Frolov, Artiom Zavadovschi şi Galea Murzin.

„Nu am nimic împotriva ta, dar el este mai tânăr”

Nata Albot, jurnalistă, a dat mai multe detalii privind mesajul lansat în cadrul spoturilor video „Nu am nimic împotriva ta, dar…”, inclusiv a vorbit despre site-urile de pamflet şi propagandă care atunci când vor s-o atace, fac materiale despre diferenţa de vârstă între ea şi partenerul ei de viaţă (care este cu 8 ani mai tânăr decât ea), astfel denotând o mentalitate extrem de limitată, plină de dogme şi stereotipuri. „Eu astăzi mă alătur campaniei Fără frică, susţinând toţi oamenii care au curajul să-şi trăiască viaţa după propriile lor scenarii, care au curajul să încerce să fie fericiţi în pofida tuturor şi care înţeleg cât de frumoasă şi bogată este viaţa atunci când iubim şi tolerăm şi acceptăm diversitatea”, a declarat Nata Albot.


Reprezentanta GENDERDOC-M, Galea Murzin, a vorbit despre cazul recent când a fost atacată de un necunoscut la o staţie, pentru că nu-i era clar dacă ea este femeie sau bărbat.

Nu am nimic împotriva ta, dar ești gay

Artiom Zavadovschi, coordonator de program la GENDERDOC-M a vorbit despre faptul că, deşi mulţi spun că persoanele LGBT nu au voie să-şi manifeste identitatea în public, dar să facă ce vor la ei acasă, aceasta nu este adevărat, pentru că sunt condamnaţi de vecini pentru ceea ce sunt. „Azi, tu eşti gay? – m-a întrebat recent vecinul care locuieşte cu un etaj mai sus decât mine. Atunci am înţeles că chiar şi acasă, în spatele draperiilor, în linişte nu pot să fiu aşa cum sunt, nu pot să mă simt liber şi să fac ce vreau. Tot timpul trebuie să ţin cont de faptul că vecinii ascultă”.

Nu am nimic împotriva ta, dar eşti femeie

Alla Donţu, producător muzical a vorbit despre situaţia în care, în adolescență, i-a fost interzis să intre în altar, pentru că e deja femeie şi ar fi murdară. „Eu cred în dragoste şi în cumsecădenie şi ştiu că noi suntem frumoşi şi la chip şi la suflet din considerentul că, Fără frică sau depăşind fricile noastre mergem înainte pentru a găsi răspunsuri la întrebări”.

Nu am nimic împotriva ta, dar fii mai cuminte

Jurnalista Natalia Morari a vorbit despre multiplele cazuri când a fost ameninţată direct sau prin intermediul prietenilor săi, să aibă grijă ce spune, să fie mai cuminte. „Îmi pare foarte rău că noi am ajuns să trăim în ţara în care să faci jurnalism liber e periculos. Eu vreau să trăiesc în altfel de societate, de aceea şi ies duminică la Marşul Fără Frică. Sunt absolut convinsă că acolo vor ieşi oamenii care au foarte multe frici, inclusiv eu, pentru mine, pentru jobul meu, pentru apropiaţii mei. Haideţi să îmbrăţişăm fricile noastre şi astfel să luptăm cu ele” a spus Natalia Morari.

Angela Frolov, coordonator de program GENDERDOC a ţinut să mulţumească mass-media care ajută la transmiterea mesajelor campaniei Fără frică; organelor de ordine, care au asigurat că şi în acest an vor menţine ordinea publică în timpul marşului de duminică; misiunilor diplomatice care au semnat, pe 17 mai 2017, o declaraţie comună în susţinerea drepturilor persoanelor LGBT din Moldova.

Marşul de solidaritate „Fără Frică” al comunităţii LGBT din Moldova va avea loc pe 21 mai 2017, de la ora 12:00. Marşul va începe de la intersecţia străzilor Ismail şi Bucureşti.

Mai multe misiuni diplomatice şi organizaţii internaţionale şi-au anunţat prezenţa la Marşul de duminică. Printre acestea, Ambasadele Suediei, Țărilor de Jos, Statelor Unite ale Americii, Franței, Marii Britanii, Germaniei, Consulatul Estoniei, Consiliul Europei, Agenția Elvețiană de dezvoltare și cooperare, Agențiile ONU, Delegația Uniunii Europene, Consiliul pentru prevenirea discriminării și asigurarea egalității şi mai multe persoane publice şi formatori de opinie.

Conferinţa de presă este organizată în cadrul campaniei sociale „Fără frică”, realizată de Centrul de Informare GENDERDOC-M. Scopul campaniei din acest an este să pună în discuţie standardele duble existente în Moldova în ce priveşte drepturile persoanelor LGBT şi ale celorlalţi membri ai societăţii. Toate drepturile sunt egale, iar diversitatea ne îmbogăţeşte ca societate.

„Fără frică” este o campanie socială iniţiată în 2016 de Centrul de Informaţii GENDERDOC-M, ce are ca scop sensibilizarea oamenilor privind respectarea drepturilor persoanelor LGBT în Republica Moldova, prin iniţierea discuţiilor despre frici – sentimente ce sunt comune pentru toţi.

Pentru mai multe detalii despre Campania socială „Fără frică”, urmăriţi Pagina de Facebook şi canalul Youtube.