„Un copil care doarme într-un cărucior acoperit se simte ca într-un termos: sufocat și fierbinte”, spune un pediatru suedez. Cu siguranță mamele, bunicile sau bonele care împing cărucioarele cu coviltir sunt convinse că sub cârpa atârnată peste căruț copilul stă sau doarme liniștit, protejat de lumină și de căldura excesivă.

Din păcate, e posibil ca această grijă excesivă să fie fatală copilului, pentru  că pânza așezată peste cărucior împiedică circularea aerului, iar asta poate duce la sufocare (copilul inspiră aerul expirat de el, neoxigenat) și la supraîncălzire (în lipsa unui minim curent de aer, temperatura dinăuntru crește cu mai mult de 10 grade față de cea din exterior. În cel mai bun caz, copilul scapă doar cu o insolație (care nu e provocată doar de expunerea directă la soare, ci și de supraîncălzire). Norvegienii, suedezii și australienii luptă cu acest obicei. Mai multe despre avertismentele medicilor la acest subiect citiți pe printesaurbana.ro.

Un ziar a testat teoria potrivit căreia se aștern temperaturi infernale în cărucioarele acoperite. Jurnaliștii au lăsat un cărucior gol la soare, între ora 11.30 și 13.00. Fără a fi acoperit cu pânză, în interiorul căruciorului se înregistrau 22 grade Celsius. Cu acea pânză peste cărucior mercurul din termometru a urcat repede până la 34 grade în doar 30 minute, iar după o oră la 37 grade Celsius. Credem că nu mai trebuie să explicăm ce înseamnă asta. În loc să protejăm micuții, îi supunem unui risc enorm, explică thelocal.se.

 

Distribuie articolul: