Potrivit unui nou studiu, riscul ca persoanele în vârstă să dezvolte boala Alzheimer pe durata unui an aproape s-a dublat în urma unui diagnostic pozitiv de COVID-19. Cel mai mare risc a fost observat la femeile cu vârsta de 85 de ani și peste.

Cercetătorii nu sunt siguri dacă COVID-19 declanșează dezvoltarea bolii Alzheimer sau dacă accelerează apariția acesteia. Cert este că într-un studiu publicat în Journal of Alzheimer’s Disease, cercetătorii de la Case Western Reserve University School of Medicine au descoperit că riscul ca persoanele în vârstă să dezvolte boala Alzheimer aproape s-a dublat într-o perioadă de un an după infectarea cu COVID-19.

Dr. Pamela Davis, co-autor al studiului, a declarat pentru Medical News Today că echipa de cercetare a ales să facă acest studiu deoarece sunt interesați de impactul COVID-19 asupra creierului și s-au întrebat dacă persoanele în vârstă care contractă COVID-19 ar putea avea un risc mai mare de a dezvolta boala Alzheimer.

„Mulți oameni cred că, pentru boala Alzheimer, există o combinație de factori care lucrează împreună pentru a produce o deficiență cognitivă și ne-am îngrijorat de lucrurile care s-au întâmplat în timpul COVID-19 – inflamația intensă și, poate, chiar acțiunea virusului asupra creierului – ar putea fi un factor de risc”, a spus dr. Davis. „Așa că am căutat asta în studiul nostru.”

În 2021, dr. Davis a lucrat cu o echipă de cercetători la un alt studiu, care a constatat că persoanele cu demență aveau un risc mai mare de a contracta COVID-19 și de a fi spitalizate și de a muri din cauza bolii decât cei fără demență. Descoperirile noului studiu sugerează că pot exista „relații bidirecționale” între COVID-19 și boala Alzheimer.

Riscul de boală Alzheimer aproape s-a dublat

Persoanele în vârstă care au contractat COVID-19 au avut un risc mai mare – cu până la 50 până la 80% mai mare decât grupul de control – de a dezvolta boala Alzheimer în decurs de un an.

Descoperirile au arătat că riscul de a dezvolta boala Alzheimer la persoanele în vârstă aproape s-a dublat (de la 0,35% la 0,68%) în decurs de un an după infectarea cu COVID-19. Cel mai mare risc a fost observat la femeile cu vârsta de 85 de ani și peste.

Cu acest tip de studiu, a avertizat Davis, „nu putem spune că [COVID-19] cauzează creșterea diagnosticului de boală Alzheimer”.

„Putem spune că sunt asociate, dar nu putem deduce cauzalitate”, a subliniat ea.

Distribuie articolul: