Cetățenii Republicii Moldova care lucrează în Italia ar putea beneficia de pensii pentru limită de vârstă, pensii de invaliditate, indemnizații de invaliditate și pensii de urmaș, luând în considerare perioadele de muncă din ambele țări.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale din Moldova, Alexei Buzu, și omologul său italian, Marina Elvira Calderone, au semnat joi, 26 septembrie, o Declarație de Intenție pentru extinderea Acordului bilateral de securitate socială dintre cele două state. Acest document prevede includerea unei clauze privind totalizarea perioadelor de contribuție, ceea ce ar permite recunoașterea și cumularea anilor de muncă atât în Republica Moldova, cât și în Italia, la stabilirea pensiilor sau a altor beneficii sociale, indiferent de locul în care s-a desfășurat activitatea, scrie ziarul național.md.

„Pentru cea mai numeroasă comunitate din diaspora noastră în Uniunea Europeană, renegocierea Acordului ar însemna recunoașterea completă a anilor de muncă atât din R. Moldova, cât și din Italia. Vom depune tot efortul să avansăm acest angajament alături de colegii din Italia. Protejarea drepturilor lucrătorilor este esențială, mai ales în contextul apropierii R. Moldov de integrarea în Uniunea Europeană”, a declarat ministrul Alexei Buzu, citat de un comunicat de presă al Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Îmbunătățirea Acordului bilateral de securitate socială dintre cele două state reprezintă un gest de „susținere concretă” a parcursului european al R. Moldova, a subliniat Marina Elvira Calderone, ministra Muncii și Politicilor Sociale a Italiei.

„Ne exprimăm angajamentul pentru a colabora, dar și pentru a evalua posibilitățile de extindere a Acordului de securitate socială, care trebuie să garanteze îmbunătățirea calității vieții a cetățenilor Republicii Moldova care trăiesc și lucrează în Italia, la toate etapele vieții”, a arătat ministrul italian.

În ultimele două decenii, Italia a ratificat doar trei acorduri bilaterale de securitate socială. Printre acestea se numără și Acordul cu Republica Moldova, semnat în 2021 și intrat în vigoare în 2023.

Casa Națională de Asigurări Sociale din R. Moldova implementează în prezent prevederile acordurilor internaționale în domeniul securității sociale semnate cu 18 state și anume: România, Republica Portugheză, Republica Bulgaria, Marele Ducat de Luxemburg, Republica Austria, Republica Estonia, Republica Cehă, Republica Polonă, Ungaria, Regatul Belgiei, Republica Lituania, Republica Federală Germania, Republica Turcia, Republica Belarus, Republica Elenă, Republica Italiană, Regatul Spaniei, Republica Letonia.

 

Distribuie articolul: